x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Moleculă organică, detectată pe o planetă extrasolară

Moleculă organică, detectată pe o planetă extrasolară

de Jurnalul National    |    20 Mar 2008   •   00:00

O moleculă organică a fost detectată pentru prima dată în atmosfera unei planete din afara sistemului nostru solar, un pas înainte spre posibila descoperire a unor semne de viaţă într-o lume îndepărtată, potrivit unui studiu publicat, joi, în revista Nature

O moleculă organică a fost detectată pentru prima dată în atmosfera unei planete din afara sistemului nostru solar, un pas înainte spre posibila descoperire a unor semne de viaţă într-o lume îndepărtată, potrivit unui studiu publicat, joi, în revista Nature şi preluat de Reuters. Astronomii care lucrează cu telescopul spaţial Hubble au descoperit metan în atmosfera unei planete numite HD 189733b, care are o mărime apropiată de a lui Jupiter şi se situează la 63 de ani lumină de Pământ. Moleculele organice conţin legături hidrogen-carbon şi se găsesc în orice fiinţă. Metanul, de exemplu, se găseşte în gazele naturale şi cele emise de cirezile de vaci. Însă cercetătorii au indicat că această planetă îndepărtată - cu temperaturi atmosferice de aproximativ 1.000 de grade Celsius - nu poate fi un candidat pentru găzduirea vreunei forme de viaţă. "În ceea ce priveşte această planetă, metanul nu poate fi produs biologic", a declarat Giovanna Tinetti, de la University College London, unul dintre cercetători. "Este puţin probabil ca vacile să poată supravieţui acolo", a glumit aceasta. "Ideea este să se repete acelaşi tip de observaţii în viitor, pentru planete care sunt mai puţin ostile la dezvoltarea şi evoluţia viueţii", a adăugat cercetătorul.

HD 189733b este una din cele peste 270 de planete ce orbitează în jurul altor stele decât Soarele nostru. Este o planetă de tip "Jupiter cald", similar planetei gazoase gigantice Jupiter din sistemul nostru solar, însă cu temperaturi mult mai mari, pentru că orbitează foarte aproape de steaua sa. Mişcarea de revoluţie a acestei planete durează aproape două zile pământeşti. Metanul, compus din carbon şi hidrogen, a fost detectat pe multe planete din sistemul nostru solar. "În condiţii potrivite, metanul poate contribui la formarea de aminoacizi", componenţi importanţi ai vieţii, a declarat un alt membru al echipei de cercetători, Mark Swain de la Jet Propulsion Laboratory al NASA, situat în Pasadena, California. Cercetătorii au mai spus că au descoperit în atmosfera planetei şi molecule de apă.

Separat, alţi astronomi, care au utilizat telescopul spaţial Spitzer al NASA şi telescopul Keck II din Hawai, au descoperit molecule de apă în discurile de praf şi gaz din jurul a două stele tinere. Apa se găseşte în centrul discurilor rotative de particule, care se pot grupa pentru a forma planete în jurul stelelor DR Tau, situată la 457 de ani lumină de Pământ, şi AS 205A, situată la 391 de ani lumină de Terra, potrivit unui studiu publicat în Astrophysical Journal Letters.

×
Subiecte în articol: magazin planete