x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Mor delfinii din Marea Neagră!

Mor delfinii din Marea Neagră!

de Nicoleta Craciun    |    06 Mai 2008   •   00:00
Mor delfinii din Marea Neagră!

Marea Neagră este una dintre mările cu cel mai aglomerat trafic marin din lume. Populaţiile de peşti din Marea Neagră sunt puternic ameninţate de poluarea marină şi deşeurile revarsate din zona costieră şi din navele maritime care tranzitează marea.

Marea Neagră este una dintre mările cu cel mai aglomerat trafic marin din lume. Populaţiile de peşti din Marea Neagră sunt puternic ameninţate de poluarea marină şi deşeurile revarsate din zona costieră şi din navele maritime care tranzitează marea. Acestea nu sunt singurele motive pentru care fauna şi flora mării sunt distruse, ci şi alte activităţi poluatoare de la ţărm şi pescuitul fără măsură.

 
Din cauza poluării care ameninţă habitatul acvatic, zeci de delfini mor sufocaţi în fiecare an, fiind prinşi în plasele pescăreşti.
Patru delfini au fost găsiţi morţi, în ultimele zile, pe plajele litoralului românesc, toţi căzînd victime plaselor de pescuit pierdute sau abandonate în mare. Ultimul caz a fost descoperit luni, pe plaja din Eforie, de către echipele de monitorizare ale organizaţiei neguvernamentale Oceanic-Club din Constanţa.

Potrivit directorului coordonator al Oceanic Club Constanţa, biologul Răzvan Popescu Mirceni, echipele de monitorizare ale organizaţiei au înregistrat pe plaja din Eforie Nord o noua esuare a unui delfin din specia tursiops truncatus, a patra în ultimele zece zile. Celelalte exemplare au fost găsite moarte pe plajele din Mamaia şi Constanţa. Dacă atunci au fost găsite exemplare adulte, de data aceasta este vorba despre un pui de delfin, cu vîrsta de pînă într-un an, a cărui moarte s-a produs prin înec în urma prinderii sale în plase de pescuit de tip setcă.

 
Echipa de intervenţii a Societăţii de Explorări Oceanografice şi Protecţie a Mediului Marin Oceanic-Club a preluat delfinul care a fost dus în laborator pentru investigaţii şi pentru a intra în faza de cercetare în cadrul programului "Delfinii în criză!” - derulat de organizatie.

 
Biologul Răzvan Popescu Mirceni a apreciat că rata mortalităţii la delfini, cauzată de metodele de pescuit, a braconajului şi a plaselor de pescuit pierdute sau abandonate în mare devine din ce în ce mai mare şi a precizat că cele mai multe eşuări ale delfinilor sunt înregistrate primavara, cînd pescuitul marin cu unelte fixe capată amploare.

 

De la un milion la cîteva mii

Cele trei specii de delfini din Marea Neagră (delfinul comun, afalinul şi marsuinul) numărau în anii '50 în jur de un milion de exemplare. Dintre aceştia, pescarii vînau anual 230.000, în special pentru grăsime şi piei. După apogeul vînătorii a urmat perioada substanţelor toxice deversate în mare şi degradarea habitatelor, care au redus constant numărul de delfini. Astăzi, cercetătorii estimează numărul lor la câteva mii de exemplare. În stomacul delfinilor morţi şi eşuaţi pe ţărmul românesc au fost găsite la autopsie obiecte din care mai ciudate: recipienţi de plastic, cărbuni, bucăţi de lemn, hârtie, sâmburi de cireşe şi chiar un buchet de flori.

 

Salvaţi delfinii!

De-a lungul timpului, în Marea Neagră au fost identificate 3.774 de specii de organisme pluricelulare, dintre care: 1.619 de specii de fungi, alge şi plante superioare; 1.983 de specii de nevertebrate; 168 de specii de peşti; 4 specii de mamifere marine. Dintre toate acestea, cele mai spectaculoase şi îndrăgite specii sunt mamiferele. Din păcate, numărul lor a scăzut drastic, iar o specie a dispărut definitiv.

×
Subiecte în articol: magazin specii marea marea neagră