x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Nici de sărbători nu se lasă / Israelul se pregăteşte să atace Fâşia Gaza

Nici de sărbători nu se lasă / Israelul se pregăteşte să atace Fâşia Gaza

de Ovidiu Ciutescu    |    22 Dec 2008   •   00:00

Israelul se pregăteşte să atace Hamas, mişcarea islamistă care a preluat anul trecut prin forţă controlul asupra Fâşiei Gaza. Replica Israelului este considerată drept represalii la tirurile cu rachete împotriva lui, însă urmează să decidă asupra momentului oportun şi a amploarei ripostei, au anunţat responsabili militari israelieni de rang înalt, citaţi de AFP.



“Pentru a lovi, trebuie să te pregăteşti minuţios, ca pentru o intervenţie chirurgicală”, a indicat Amos Gilad, principal consilier al ministrului apărării Ehud Barak, citat de Agerpres. Guvernul israelian de tranziţie a dezbătut duminică, în cadrul reuniunii sale săptămânale, atitudinea pe care o va adopta faţă de continuarea tirurilor cu rachete palestiniene lansate de pe teritoriul Fâşiei Gaza, la două zile după expirarea armistiţiului indirect Israel-Hamas, mediat de Egipt.

Amos Gilad a insistat în legătură cu riscul unei operaţiuni militare israeliene de amploare asupra populaţiei civile, apreciind că acest lucru ar pune din nou în lumină nefavorabilă Israelul. “Dacă vor muri femei şi copii, instanţele internaţionale vor opri operaţiunea, ceea ce ar fi un eşec”, a avertizat oficialul israelian, de la postul Radio Israel. Cu ocazia amintitei reuniuni, mai mulţi miniştri au solicitat lansarea unei riposte mai severe împotriva tirurilor cu rachete, care s-au intensificat începând de vineri, 19 decembrie, data expirării armistiţiului.

Ministrul apărării le-a cerut însă responsabililor israelieni să dea dovadă de reţinere, acuzându-i că supralicitează situaţia, în perspectiva alegerilor parlamentare legislative, care vor avea loc în februarie 2009. În jur de 20 de rachete şi obuze de mortier lansate de militanţi palestinieni au vizat duminică sudul Israelului. În cursul serii, aviaţia israeliană a efectuat un raid, la est de oraşul Gaza, atacând “două lansatoare de rachete pregătite de acţiune”, conform unui purtător de cuvânt militar israelian. Israelul a înăsprit, la începutul lunii trecute, blocada impusă Fâşiei Gaza după preluarea puterii de către Hamas, iar condiţiile de trai ale celor aproximativ 1,5 milioane palestinieni au devenit insuportabile.

×
Subiecte în articol: lumea