x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Nostradamus II. Un american prezicea în 1900 apariţia televiziunii, a fotografiei digitale şi a telefoanelor mobile

Nostradamus II. Un american prezicea în 1900 apariţia televiziunii, a fotografiei digitale şi a telefoanelor mobile

12 Ian 2012   •   11:33
Nostradamus II. Un american prezicea în 1900 apariţia televiziunii, a fotografiei digitale şi a telefoanelor mobile

Americanul John Elfreth Watkins nu a fost o celebritate nici in timpul vietii, nici dupa moartea sa, in 1903. De fapt, abia acum, cand un articol de-al sau a fost descoperit in arhive, numele sau a intrat in atentia publicului, pentru ca in articolul respectiv Watkins vorbea de fotografii digitale, televiziune sau chiar telefoane mobile.

Watkins s-a nascut in 1852 si a lucrat la caile ferate americane ca inginer pana in 1873, cand a suferit un accident care l-a fortat sa se reporfileze ca functionar. Acesta a colaborat si cu mai multe publicatii obscure, scriind articole de stiinta. In 1900, Watkins a scris un articol pentru revista de femei "Ladies Home Journal" in care incerca sa prezica felul in care tehnologia va schimba vietile oamenilor in secolul XX.

Multe din predictiile lui Watkins s-au adeverit.

"Aceste profetii vor parea ciudate, frizand imposibilul", scria acesta la inceputul articolului, in care se explica si ca s-a consultat "cu cele mai mari institutii stiintifice ale tarii" pentru a ajunge la concluziile prezentate.

Iata cateva inventii pe care Watkins le-a anticipat:

1. Fotografia digitala color

Watkins nu a folosit, desigur, cuvantul digital, insa a anticipat felul in care se folosesc fotografiile in prezent.

"Fotografiile vor putea fi telegrafiate de la distanta. Daca peste o suta de ani va fi razboi in China, fotografiile prezentand cele mai frapante evenimente vor putea fi publicate in ziare dupa numai o ora... iar fotografiile vor putea reporduce toate culorile naturii", scria Watkins.

Acest lucru este valabil, in ziua de azi, cand fotografiile pot fi transmise (nu prin telegraf, ci prin internet) in cateva minute.

2. Cresterea in inaltime a americanilor

"Americanii vor fi cu un inch sau doi mai inalti", prezicea Watkins.

Acuratetea acestuia a fost remarcabila. Daca in 1900 inaltimea medie a unui barbat american era de 66-67 inchi (1,69 - 1.70 cm), in anul 2000, media era de 69 de inchi (1,75 cm).

3. Telefoanele mobile

"Telefoanele fara fir si circuitele de telegraf vor acoperi intreaga lume. Un sot aflat in mijlocul Oceanului Atlantic va putea conversa cu sotia sa aflata in Chicago. Vom putea sa telefonam in China asa cum putem telefona azi din New York in Brooklyn", prezicea Watkins.

Apelurile telefonice internationale erau de domeniul SF-ului in 1900. Abia dupa 15 ani, Alexander Bell reusea sa aiba o convorbire cu o persoana aflata la celalalt capat al Americii. Iar ideea telefoanelor fara fir era de-a dreptul revolutionara.

4. Mancarea semipreparata

"Mancarea deja gatita va putea fi cumparata din localuri similare cu bacaniile de azi", prezicea Watkins.

Produsele semipreparate din ziua de azi arata ca Watkins avea dreptate, desi ideea lui era ceva mai exotica. In viziunea lui, mancarea urma sa fie livrata direct in farfurie, care urma sa fie returnata la bacanie pentru a fi spalata.

5. Incetinirea ritmului de crestere a populatiei in SUA

"Vor fi probabil intre 350.000.000 si 500.000.000 de oameni in America", prezicea Watkins.

Numarul este prea mare, insa inginerul a intuit corect scaderea ritmului de crestere a populatiei din SUA. Daca s-ar fi mentinut ritmul de crestere din secolul XIX, America ar fi avut in prezent peste un miliard de cetateni. In anul 2000, in SUA traiau aproximativ 280 de milioane de cetateni.

6. Legume crescute artificial

"Legumele vor fi scaldate in lumina electrica asemanatoare cu cea a soarelui, ceea ce va face ca cresterea lor sa se accelereze. Curenti electrici vor fi introdusi in sol, ceea ce va face ca plantele sa creasca mai repede, iar buruienile sa se usuce", prezicea Watkins.

Acest lucru este valabil in anumite sere din ziua de azi, iar in deceniul al saselea al secolului XX curentul electric era folosit pentru a ajuta semintele sa germineze in unele sere.

7. Televiziunea

"Omul va putea vedea tot ce se intampla in lume. Persoane si lucruri de toate felurile vor putea fi aduse in raza noastra vizuala conectand camere cu ecrane prin circuite electrice care vor avea lungimi de mii de mile", prezicea Watkins.

Americanul a prezis, practic, aparitia televiziunii.

8. Tancurile

"Fortarete uriase pe roti vor putea strabate spatii vaste cu viteze care le vor depasi pe cele ale trenurilor de azi", prezicea Watkins.

Nu a durat mult si s-au inventat si tancurile.

9. Fructe mai mari

"Stra-stranepotii nostri vor manca capsuni mari cat niste mere", prezicea Watkins.

Viziunea lui era putin exagerata, insa este adevarat ca marimea fructelor a crescut considerabil in ultimul secol.

10. Trenurile de mare viteza

"Trenurile vor putea calatori cu viteza de doua mile pe minut. Trenurile express vor atinge viteze de 150 de mile la ora (241 km/h n.r.)", prezicea Watkins.

Acest lucru s-a realizat in America pana in anul 2000. In alte parti ale lumii, trenurile depasesc simtitor astfel de viteze.

Watkins nu a dat numai predictii corecte, insa. In acelasi articol, inginerul prezicea ca americanii nu vor mai folosi, pana in anul 2000, anumite litere.

"Literele C, X ori Q vor disparea din alfabet. Vor fi abandonate, pentru ca nu vor mai fi necesare".

Literele respective au ramas totusi in aflabetul folosit de americani, chiar si in vorbirea prescurtata din SMS-uri sau Internet Messenger.

Watkins mai credea, la vremea respectiva, ca fiecare american va merge pe jos cate 10 mile pe zi, pentru a-si mentine forma fizica. Desi jogging-ul a devenit intre timp o moda, sedentarismul este un fenomen mult mai raspandit in SUA si in lume decat exercitiul fizic.

Watkins credea, de asemenea, ca traficul din orase nu va mai exista pana in anul 2000.

"Tot traficul se va muta fie in subteran si pe deasupra oraselor", credea americanul. Acest lucru s-a realizat, insa complementar cu traficul de pe strazi, care a devenit mult mai aglomerat.

"Tantarii, mustele de casa si gandacii vor fi exterminati", mai prezicea Watkins. Nu numai ca s-a inselat, dar in prezent SUA se confrunta cu un val fara precedent de infestare cu plosnite.

×