x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Noul Babilon, în stand-by

Noul Babilon, în stand-by

de Anca Aldea    |    16 Mai 2010   •   00:00

Departamentul american de Stat a oferit o finanţare de 700.000 de dolari pentru un program de restaurare a ruinelor oraşului antic Babilon, vechi de peste 5.000 de ani, celebru pentru Grădinile sale Suspendate şi Turnul din Babel.

 Lucrările au început anul trecut, sub directa supraveghere a Fondului Mondial pentru Monumente şi, deşi ar trebui să fie încheiate în 2011, "astrele" nu prea ţin cu americanii. Ambiţiosul "proiect Babilon" a ajuns acum în impas, din cauza lipsei de organizare a autorităţilor irakiene şi a unei bune comunicări cu istoricii şi arheologii.

Potrivit presei de peste Ocean, irakienii nu au reuşit să se pună de acord dacă să conserve "noul Babilon" sau să-l includă în circuit turistic, pentru a scoate bani de pe urma lui. Programul iniţiat de SUA este necesar în contextul în care militarii americani au distrus mare parte din vestigii după 2003.

Saddam Hussein încercase în anii '80 să reconstruiască templele şi palatele din sudul ţării, folosind, pe structura măcinată de vreme, cărămizi moderne. În timp, acestea au distrus structura originală extrem de fragilă, iar siturile au început să se degradeze.

×
Subiecte în articol: magazin