x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun O crima - Un policier rafinat

O crima - Un policier rafinat

de George Arion    |    19 Noi 2006   •   00:00
O crima - Un policier rafinat

Se spune ca remarcabilul prozator si excelentul publicist Georges Bernanos (1888 - 1948) ar fi scris romanul "O crima" la solicitarea expresa a editorului sau, dornic sa-l salveze din impasul financiar in care se zbatea. Rezultatul a fost peste orice asteptari si nu a insemnat doar onorarea unei comenzi cu scop mercantil.

Suspans

Se spune ca remarcabilul prozator si excelentul publicist Georges Bernanos (1888 - 1948) ar fi scris romanul "O crima" la solicitarea expresa a editorului sau, dornic sa-l salveze din impasul financiar in care se zbatea. Rezultatul a fost peste orice asteptari si nu a insemnat doar onorarea unei comenzi cu scop mercantil. Desi a pasit pe un teritoriu strain, autorul francez a cunoscut o stare de gratie si a creat o naratiune demna sa figureze printre reusitele genului policier nu numai prin suspansul realizat cu mijloace din recuzita literaturii politiste, ci si prin stilul sau rafinat.
Intr-un targusor obscur se comite o crima, urmata de alte morti misterioase. De elucidarea enigmei nu se ocupa insa un criminalist omniscient si sigur pe el insusi. Ca de altfel si celelalte personaje ale romanului, judecatorul de instructie care conduce ancheta este un ins sters, insignifiant, cu un orizont marginit.
Mai mult, tocmai in zilele in care viata cenusie a umilului orasel iese din tiparele sale obisnuite datorita unor evenimente tragice, acesta este bolnav, are febra, delireaza, cunoaste stari de lesin. Si totusi, printre toti eroii cartii, creionati admirabil, chiar daca au o aparitie episodica, exista o figura dominatoare: un tanar paroh care fascineaza pe oricine il cunoaste, subjuga orice asistenta.
In jurul sau, locuitorii urbei graviteaza ca hipnotizati, inregistrandu-i si comentandu-i spusele, incercand sa-i desluseasca faptele, cautand zadarnic sa se sustraga atractiei pe care o exercita, pentru a-l intelege mai bine. Georges Bernanos creeaza o atmosfera misterioasa de la primele pagini ale naratiunii sale prin procedee doar in aparenta la indemana oricui. Personajele sale vorbesc mai mult in soapta, confesiunile lor nu sunt duse pana la capat din pudoare, din grija de a nu-i rani pe ceilalti. Echivocul actiunii se bizuie tocmai pe aceasta delicatete in operatiunea de aflare a adevarului.
Desi scruteaza un mediu sarac in intamplari, el descrie cu minutie decoruri, obiceiuri, vesminte, cerceteaza meticulos tribulatii sufletesti. Aceasta aglomerare de detalii dilata dimensiunile micului univers observat, ca si cum ar fi scrutat prin lentilele unui microscop. Surprizele se tin lant, iar rezolvarea cazului e imprevizibila. O crima este o demonstratie stralucita a virtutilor genului politist, atunci cand de el se ocupa un scriitor de mare talent George Arion

×
Subiecte în articol: magazin