x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun O dezlegare a Codului Da Vinci

O dezlegare a Codului Da Vinci

de Sebastian S. Eduard    |    22 Iul 2005   •   00:00
O dezlegare a Codului Da Vinci
DOCUMENTAR
Oare a fost Maria Magdalena cu adevarat sotia lui Iisus? Si i-a daruit aceasta un copil care a pus bazele unei dinastii ce poarta de secole sangele Acestuia? A facut parte Leonardo Da Vinci dintr-o societate secreta?

Bazandu-se pe romanul lui Dan Brown, de un succes rasunator, "Codul lui Da Vinci", canalul National Geographic examineaza misterele romanului prin intermediul unui documentar special de doua ore, Dezlegarea Codului lui Da Vinci, cu premiera pe 24 iulie, de la ora 22:00. Documentarul analizeaza credibilitatea ipotezelor din carte si urmareste indiciile de la Ierusalim la Paris, prin satele din sudul Frantei si pana in Scotia.

INTREBARI. Cartea ne dezvaluie ca Leonardo Da Vinci a ascuns raspunsul la intrebarile ridicate de Sfantul Graal in capodopera sa, "Cina cea de taina". Cine sta cu adevarat la dreapta lui Iisus? Sa aiba Apostolul Ioan un aspect efeminat, cu par lung si fara barba sau - dupa cum sugereaza unii - personajul ar fi de fapt chiar Maria Magdalena? Documentarul prezinta dovezile care sustin aceasta interpretare exploziva.

Telespectatorii vor afla si ce a dus la formarea reputatiei de prostituata a Mariei Magdalena. A fost ea o confidenta apropiata a lui Iisus si poate cel mai mare Apostol dintre toti? Au fost acestia casatoriti?
Pentru a putea intelege aceste teorii, documentarul cerceteaza descoperirea de la inceputul anilor ’60 a unui set de documente numite "Dosarele Secrete", care contin lista membrilor "Ordinul Sionului". Unii considera ca aceasta organizatie, denumita mai tarziu Ordinul Cavalerilor Templieri, a tinut secret faptul ca descendentii lui Iisus sunt in jurul nostru.

LEGENDA. Dar ce fapte sustin aceasta legenda? De ce au persistat zvonurile peste mii de ani? Un mic oras de coasta din Franta, care poarta numele de Les Sts. Maries de la Mer, sarbatoreste traditia Sfintei Sara, tanara servitoare egipteana a Mariei Magdalena. A fost Sara cea inchisa la culoare, astazi Patroana tiganilor, de fapt fata lui Iisus si a Mariei? Daca Iisus si Maria Magdalena au avut o familie, unde am putea sa ii gasim descendentii? "Codul lui Da Vinci" mentioneaza un nume de familie care apare frecvent in documentele secrete franceze - familia Saint Clair. Ii veti cunoaste pe cei mai recenti membri ai acestei linii nobile, care traiesc inca in Scotia si ne lasa sa cercetam istoria familiei lor in cautarea de indicii.

Dar ce se stie despre traditia Sfantului Graal? De secole, cavalerii au strabatut Europa si Pamantul Sfant in cautarea potirului folosit de Iisus la Cina cea de Taina. Este posibil ca acel vas sa detina secretul vietii vesnice? Documentarul examineaza teoriile revolutionare prezentate in carte si soarta potirului, si multe, multe altele...

PREMIERA

Prim-plan periculos


Documentarele despre animale salbatice sunt unele dintre cele mai indragite tipuri de programe TV.

"Prim-plan periculos", noua premiera Animal Planet, nu prezinta doar cateva dintre cele mai incredibile secvente filmate vreodata in salbaticie, ci dezvaluie si povestea adevarata a modului in care au fost filmate secventele respective. Documentarul combina imagini extraordinare din prima linie a acestor filmari cu interviuri ale celor care isi risca uneori chiar si viata pentru a filma secventa perfecta. Din Africa in Sri Lanka, din zona arctica in Australia, Animal Planet va prezinta cameramanii extremi si realizatorii de documentare de viata salbatica din Australia, Marea Britanie si SUA.

EXEMPLE. Peter Colman, de exemplu, e un cameraman australian caruia ii place sa traiasca periculos. Dorinta lui de a obtine cea mai buna perspectiva a unui elefant care ataca a generat o intalnire mult prea "relaxata" cu femela dominanta a unei turme din Kenya. Sophie Buck, realizatoare de documentare, de origine engleza, si-a petrecut mai multe zile filmand un grup de lei care urmarea niste bivoli de apa. In final, nu leii s-au dovedit a fi o problema pentru Sophie, ci un bivol care fusese atacat. Dezorientat si ranit, bivolul si-a pus coarnele in pamant si a pornit la atac impotriva lui Sophie.

×
Subiecte în articol: iisus vinci