x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Obamadonul... O șopârlă din Cretacic, cu dinți asemănători președintelui SUA, a fost botezată după numele lui Obama

Obamadonul... O șopârlă din Cretacic, cu dinți asemănători președintelui SUA, a fost botezată după numele lui Obama

12 Dec 2012   •   19:07
Obamadonul... O șopârlă din Cretacic, cu dinți asemănători președintelui SUA, a fost botezată după numele lui Obama

Paleontologii americani au numit o specie de șopârlă ”Obamadon gracilis”, considerând că reptila care trăia în perioada cretacicului (care a început acum 145 de milioane de ani) avea dinți foarte asemănători cu cei ai președintelui Obama.

Fosila micuței șopârle, care se hrănea cu insecte, a fost descoperită în statul Montana, în 1974, însă fusese clasată în mod eronat drept un exemplar de Leptochamops denticulatus. La o reexaminare recentă, paleontologii au descoperit că este, de fapt, vorba de o nouă specie.

Paleontologii de la Harvard și Yale au combinat cuvintele latinești "Obamadon", adică ”dinții ca ai lui Obama” și "gracilis", adică ”suplu”, pentru a numi noua specie.

"Șopârla are dinții foarte lungi și drepți, la fel cum și Obama are incisivii lungi și drepți. Oricum, amândoi au un zâmbet foarte frumos”, a spus Nick Longrich, unul dintre paleontologii care au clasificat noua specie descoperită.

Longrich spune că au așteptat rezultatul alegerilor, până să dea numele șopârlei.

"Ar fi părut un gest lipsit de respect dacă botezam șopârla după numele său, în condițiile în care ar fi pierdut alegerile”.


Celebrul zâmbet al lui Obama

Obama nu este primul politician american al cărui nume este folosit în clasificarea animalelor. Megalonyxx jeffersonii, o specie dispărută de leneși tereștri care se hrăneau cu plante, a fost botezat așa după președintele Thomas Jefferson, care era un paleontolog amator.

De asemenea, la începutul acestui an, biologii au botezat cinci soiuri nou descoperite de bibani după politicienii Obama, Bill Clinton, Al Gore, Jimmy Carter și Theodore Roosevelt.

În 2005, trei specii de cărăbuși din America de Nord au fost botezate ”Agathidium bushi”, ”Agathidium cheneyi” și ”Agathidium rumsfeldi” după George W. Bush, Dick Cheney și Donald Rumsfeld, adică președintele SUA, vicepreședintele și secretarul apărării de la acea vreme.

Oamenii de știință au împrumutat și nume de artiști pentru a denumi specii nou descoperite. Un crustaceu de mici dimensiuni din Marea Caraibe a fost botezat după cântărețul reggae Bob Marley, o muscă australiană a fost botezată după Beyonce, iar o specie de iepure de câmp a fost botezată Hugh Hefner, după patronul revistei Playboy. 

×