x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Oscaruri de record

Oscaruri de record

de Adriana V. Paduraru    |    20 Feb 2009   •   00:00

Actuala ediţie a Premiilor Academiei Americane de Film este o adevărată "delicatesă" pentru iubitorii de statistici. Este pentru prima dată în istoria decernării Oscarurilor când un cuplu primeşte câte o nominalizare la categoria Cea mai bună actriţă, respectiv Cel mai bun actor. Astfel, Angelina Jolie şi partenerul său Brad Pitt mai bifează un capitol important la Hollywood. Şi, dacă vor adopta încă un copil, aşa cum se zvoneşte, atunci cuplul îl va ajunge din urmă pe Mel Gibson a cărui familie numără nu mai puţin de nouă membri.



EGALITATE. Meryl Streep a atins performanţa actriţei Catherine Hepburn: 12 nominalizări pentru rol principal. Cu toate acestea, rolul din "Doubt" îi aduce lui Meryl Streep cea de-a 15 nominalizare (celelalte trei fiind pentru roluri secundare), devenind astfel, actriţa cu cele mai multe nominalizări la Oscar. Având în vedere că, până acum, Meryl a obţinut două Oscaruri, iar Hepburn nu mai este în viaţă, performanţa acesteia din urmă (4 statuete) poate fi egalată.

6 LA 33. Kate Winslet a intrat şi ea în rândul recordmenilor de la Oscar. Ea a devenit cea mai tânără deţinătoare a şase nominalizări. Rolul din "Cititorul" (The Reader) i-a adus actriţei în vârstă de 33 de ani cea de-a şasea nominalizare. Performanţa anterioară îi aparţine lui Bette Davis, care avea 34 de ani când a primit cea de-a şasea nominalizare.

REPETIŢIE. După ce în 2005 a primit Oscarul pentru rolul principal din "Capote", Philip Seymour Hoffman are acum două nominalizări consecutive pentru rolurile secundare din "Charlie Wilson’s War" (2008) şi "Doubt" (2009).

POST MORTEM. Heath Ledger, cu rolul său secundar din "The Dark Knight", se alătură numelor celebre care au primit postum nominalizări la Oscar. Printre aceştia se numără James Dean ("East of Eden" 1955 şi "Giant" 1956), Spencer Tracy ("Guess Who’s Coming to Dinner" 1967), Peter Finch ("Network" 1976), Ralph Richardson ("Greystroke: The Legend of Tarzan, Lord of the Apes" 1984) şi Massimo Troisi ("The Postman" 1995). Singurul care a şi "obţinut" statueta a fost Peter Finch.

NIXON – OSCAR X 2. Preşedintele american Richard Nixon are priză la membrii Academiei Americane de Film. Astfel, Frank Langella ("Frost/ Nixon") a devenit cel de-al doilea actor nominalizat pentru întruchiparea celui de-al 36-lea preşedinte, după ce Anthony Hopkins a primit şi el o nominalizare în 1995 pentru rolul din "Nixon".

ŞI EI AU OSCAR. Cinci dintre actorii nominalizaţi la această ediţie au obţinut de-a lungul timpului statuete. Sean Penn (nominalizat acum pentru rolul principal din "Milk") a obţinut un Oscar în 2004 pentru rolul principal din "Mystic River"). Angelina Jolie, aflată la această ediţie la prima nominalizare pentru un rol principal (Changeling), a primit statueta în 2000 pentru rolul secundar din "Girl, Interrupted". Marisa Tomei, nominalizată pentru rolul secundar din "The Wrestler", a obţinut Oscarul tot pentru rol secundar, în 1993, pentru filmul "My Cousin Vinny". Lista este completată de Philip Seymour Hoffman şi Meryl Streep.

Care pe care, sau războiul generaţiilor


Meryl Streep şi Kate Winslet sunt considerate marile favorite la premiul Oscar pentru interpretare feminină, însă cursa rămâne deschisă. Cu atât mai mult cu cât este foarte bine ştiut faptul că Academia Americană de Film a luat de nenumărate ori decizii controversate. Kate Winslet a fost deja foarte lăudată de critici şi de public atât pentru rolul din "Cititorul", cât şi pentru cel din "Nonconformiştii/ Revolutionary Road", iar faptul că nu a fost nominalizată la Oscar pentru cel de-al doilea lungmetraj, deoarece Academia nu permite actorilor să primească două nominalizări la aceeaşi categorie în acelaşi an, îi va aduce cu siguranţă un capital suplimentar de simpatie. De partea cealaltă, Meryl Streep a câştigat premiul pentru cea mai bună actriţă la Gala Sindicatului Actorilor Americani (SAG), dar a pierdut în faţa lui Winslet la gala Globurilor de Aur. Meryl Streep a câştigat doar două premii Oscar în urma celor 14 nominalizări anterioare.

×