x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Păcate zilnice pentru sănătate

Păcate zilnice pentru sănătate

de Carmen Plesa    |    26 Apr 2011   •   20:31

Fumatul, consumul de alcool şi de alimente procesate sunt clasicii duşmani ai sănătăţii, însă din ce în ce mai multe studii arată că banala rutină zilnică poate aduce neplăceri la fel de mari. Preocuparea modernă pentru igi­e­nă poate afecta pielea. Aşa că nu vă mai spălaţi atât de mult, su­gerează dermatologul Nick Lowe, de la cli­nica londoneză Cranley.

„Oamenii se spală prea mult. Utilizarea de apă fierbinte în combinaţie cu săpunuri dure  distruge uleiul na­tural al pielii, ceea ce produce us­că­ciu­ne, crăpături şi chiar infecţii”, atra­ge atenţia dermatologul.

„Pentru ma­jo­­rita­tea dintre noi, ideea de a sări pes­te du­şul zilnic e oripilantă, dar mă­car asiguraţi-vă că vă spălaţi cu apă mai rece”, spune Lowe. Un somn de opt ore pe noapte nu mai e la modă în aceste timpuri mo­derne, arată profesorul Jim Horne de la centrul pentru studierea somnului al Universităţii  Loughborough. Profesorul spune că odihna poate fi îm­păr­ţită şi altfel, iar un somn de 15 minute la amiază este la fel de eficient ca o oră în plus de somn noaptea. „Dacă oamenii cavernelor ar fi dormit opt ore pe noapte, ar fi fost mâncaţi de vii”, a mai spus Horne.

Clătitul gurii după ce dinţii au fost spălaţi nu este benefic, susţine dentistul londonez Phil Stemmer, de la Fresh Breath Centre. „Clătitul spală de pe dinţi stratul protector de fluor lăsat de pasta de dinţi”, explică medicul, care spune că cei care nu se clătesc vor resimţi la început o senzaţie ciudată, însă se vor obişnui cu timpul.

Curăţenia face rău la sănătate, potrivit cercetătorilor americani, care au arătat că persoanele preocupate de şters praful, spălat şi dat cu aspiratorul în casă au o presiune a sângelui mai ridicată decât cei care lasă aceste îndeletniciri în grija partenerului.

Relaxarea de după cină e periculoasă pentru sănătate. „Dacă sunteţi inactivi pe parcursul serii sau mâncaţi şi mergeţi direct în pat, să vă odihniţi, este foarte probabil ca organismul să transforme mâncarea în depozit de grăsime”, spune nutriţionista Claire MacEvilly, de la laboratorul de cer­cetare în nutriţie al Universităţii Cambrige. Nutriţionista susţine că o seară ideală pentru sănătate presupune o cină uşoară urmată de o plimbare de 20 de minute.

×
Subiecte în articol: fun