x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Parcul Bordei - Guvernul interzice construcţiile pe terenuri amenajate ca spaţii verzi

Parcul Bordei - Guvernul interzice construcţiile pe terenuri amenajate ca spaţii verzi

de Jurnalul National    |    17 Oct 2007   •   00:00

Guvernul a decis ca pe terenurile amenajate ca spaţii verzi să nu mai poată fi ridicate construcţii, iar actele administrative sau juridice prin care destinaţia iniţială a acestor suprafeţe a fost schimbată să fie declarate nule, decizie care ar putea influenţa şi situaţia Parcului Bordei.

Guvernul a decis ca pe terenurile amenajate ca spaţii verzi să nu mai poată fi ridicate construcţii, iar actele administrative sau juridice prin care destinaţia iniţială a acestor suprafeţe a fost schimbată să fie declarate nule, decizie care ar putea influenţa şi situaţia Parcului Bordei

Ministrul Mediului, Attila Korodi, a anunţat, la finalul şedinţei de miercuri a Guvernului, că schimbarea destinaţiei terenurilor amenajate ca spaţii verzi şi/sau prevăzute ca atare in documentaţiile de urbanism, reducerea suprafeţelor acestora sau strămutarea lor au fost interzise indiferent de regimul juridic al acestora, prin ordonanţă de urgenţă a Guvernului.

"Ordonanţa de Urgenţă pune capăt unei dezbateri lungi care se referă la schimbarea destinaţiei spaţiilor verzi. Modificarea adusă elimină orice posibilitate de schimbare a destinaţiei acestor spaţii. Niciun spaţiu verde nu poate fi modificat şi nu se poate construi pe el", a spus Korodi.

Conform actului normativ, actele administrative sau juridice emise sau incheiate cu nerespectarea acestor prevederi sunt lovite de nulitate absolută.

Autorităţile publice locale au obligaţia de a nu schimba destinaţia terenurilor amenajate ca spaţii verzi şi/sau prevăzute ca atare in documentaţiile de urbanism, de a nu reduce suprafeţele acestora şi de a nu le strămuta.

Ministrul Mediului a precizat că pănă la 31 octombrie 2010, autorităţile publice locale sunt obligate să asigure o suprafaţă de spaţiu verde de minimul 20 mp/locuitor, din terenul intravilan. Pănă in 2013, la data de 31 decembrie, suprafaţa trebuie să ajungă la 26 mp pe cap de locuitor (media generală a UE).

In acest sens, in termen de 90 de zile de la data intrării in vigoare a ordonanţei, autorităţile administraţiei locale vor intocmi un program in care vor fi evidenţiate etapele şi termenele intermediare propuse pentru asigurarea minimului obligatoriu de spaţiu verde.

Intrebat cum se reflecta decizia asupra Parcului Bordei, Korodi a arătat că actul normativ poate bloca realizarea de construcţii pe spaţii verzi.

"In principiu, orice plan urbanistic zonal trebuie să aibă şi autorizaţie de mediu. Discutănd şi cu juriştii Ministerului Justiţiei, noi credem că că prin această decizie inclusă in actul normativ putem să blocăm ca să fie construite acolo spaţii verzi. Dar dacă aceasta nu se poate, atunci probabil se va lua şi o măsură de definire a acelui spaţiu ca şi utilitate publică", a spus Korodi.

Consilierii municipali au probat, in urmă cu două săptămăni, Planul Urbanistic Zonal pentru terenul din Parcul Bordei deţinut de omul de afaceri Costică Constanda, document care ii permite acestuia să inceapă demersurile pentru a obţine avizele necesare ridicării unor construcţii pe acea suprafaţă.

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a solicitat ministrului Mediului, in urmă cu o săptămănă, să identifice o soluţie pentru "a feri" parcul Bordei de distrugere, arătănd că nu poate asista indiferent la distrugerea spaţiilor verzi şi a parcurilor.

  • Mediafax
×
Subiecte în articol: magazin verzi spaţii