x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Pierderi de 5 miliarde de dolari pentru companiile aeriene

Pierderi de 5 miliarde de dolari pentru companiile aeriene

09 Dec 2008   •   00:00
Pierderi de 5 miliarde de dolari pentru companiile aeriene

Companiile aeriene din întreaga lume vor înregistra în acest an pierderi de cinci miliarde de dolari, iar pentru 2009 sunt prognozate noi pierderi de 2,5 miliarde de dolari, a anunţat marţi Asociaţia Internaţională a Transportatorilor Aerieni (IATA), transmite Reuters, citată de Agerpres.



Cifrele au fost revizuite uşor în scădere, ţinând cont că în luna septembrie 2008 IATA estima că în acest an companiile aeriene vor înregistra pierderi de 5,2 miliarde de dolari urmate de noi pierderi de 4,1 miliarde de dolari în 2009. Motivul principal al revizuirii îl reprezintă scăderea rapidă a preţului petrolului, de la 147 de dolari în luna iulie la 44 de dolari în prezent. "Prognozele sunt sumbre. Criza cronică cu care se confruntă industria va continua şi în 2009 cu pierderi de 2,5 miliarde de dolari. Ne confruntăm cu cel mai negativ mediu din ultimii 50 de ani", a declarat directorul general al IATA, Giovanni Bisignani. Potrivit IATA, toate regiunile, cu excepţia SUA, ar urma să înregistreze pierderi mai mari în 2009 decât în 2008. Companiile aeriene europene vor înregistrat anul viitor pierderi de un miliard de dolari, de aproape zece ori mai mari decât în 2008. Singurii care vor înregistra profit vor fi transportatorii aerieni americani, care vor beneficia de pe urma scăderii preţurilor la combustibili pentru a înregistra un profit modest de 300 milioane de dolari în 2009, adică mai puţin de un procent din cifra de afaceri.
De asemenea, IATA a anunţat că traficul aerian de pasageri va scădea în 2009 pentru prima dată după 2001 (când s-a înregistrat un declin de 2,7 procente ca urmare a atentatelor de la 11 septembrie). Potrivit IATA, anul viitor traficul aerian de pasageri va înregistra un declin de trei procente comparativ cu o creştere de două procente în acest an. În plus, IATA preconizează că traficul aerian de marfă, un barometru al economiei globale, îşi va continua declinul. În 2009, traficul aerian de marfă va scădea cu cinci procente, după o reducere de 1,8 procente în 2008. O scădere similară a fost înregistrată în anul 2001, când traficul aerian de marfă a scăzut cu şase procente. Prognozele IATA pentru 2009 au la bază un preţ mediu de 60 de dolari pentru un baril de petrol. Aproximativ 230 de companii aeriene din întreaga lume sunt membre ale IATA, asociaţie ce reprezintă 94 la sută din traficul aerian mondial. (V.A.)

×
Subiecte în articol: dolari lumea iată pierderi