x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Polonia şi Ucraina încearcă să dribleze gazul rusesc

Polonia şi Ucraina încearcă să dribleze gazul rusesc

de Corina Andriuta    |    12 Mai 2008   •   00:00
Polonia şi Ucraina încearcă să dribleze gazul rusesc

Polonia şi Ucraina au semnat luni un acord pentru demarerea unui studiu pentru un oleoduct care să se întindă de la Marea Caspică pînă în Marea Baltică, ocolind Rusia, susţine rian.ru.

Polonia şi Ucraina au semnat luni un acord pentru demarerea unui studiu pentru un oleoduct care să se întindă de la Marea Caspică pînă în Marea Baltică, ocolind Rusia, susţine rian.ru.

PE CONT PROPRIU. Proiectul acestui oleoduct, bazat pe un tronson care există deja în Ucraina, a făcut obiectul unui prim acord semnat în luna octombrie la Vilnius de preşedinţii Azerbaidjanului, Georgiei, Lituaniei, Poloniei şi Ucraina. Cele cinci ţări din fostul spaţiu comunist sunt interesate de construirea unui oleoduct care să ocolească Rusia, pentru a-şi diversifica livrările şi pentru a evita presiunile energetice ale Moscovei. "Concluziile tehnice şi economice vor permite precizarea participării Poloniei, Ucrainei, Azerbaidjanului şi altor ţări la construirea unei noi rafinării în Ucraina", a anunţat preşedintele ucrainean Viktor Iuşcenko, care a asistat la semnarea acordului împreună cu omologul său polonez Lech Kaczynski. Primele concluzii ale raportului urmează să fie anunţate în luna mai, la Kiev. Proiectul vizează crearea unui "nou spaţiu energetic", potrivit preşedintelui polonez. Oleoductul care leagă Odessa, port la Marea Neagră şi oraşul Brody, aflat la frontiera polono-ucraineană, a fost dat în folosinţă în anul 2002, avînd ca scop iniţial reducerea dependenţei Ucrainei de petrolul rus şi tranzitarea ţiţeiului către restul Europei. Dar Ucraina nu a reuşit să obţină petrol de la alte ţări decît Rusia şi în anul 2004 şi-a dat acordul pentru transportarea de ţiţei rus prin această conductă. Noul proiect prevede extinderea oleoductului pînă la Plock, în centrul Poloniei, unde se află principala rafinărie din ţară, iar apoi pînă la portul Gdansk de la Marea Baltică. Reţeaua, numită "Nowa Sarmatia", va permite transportarea de petrol din Marea Caspică, extras din ţări bogate în ţiţei, cum este Azerbaidjanul şi eventual Kazahstanul, către pieţe din Europa Occidentală, prin Polonia.

×
Subiecte în articol: magazin ucraina