x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Povestea tarfelor lui Garcia Marquez

Povestea tarfelor lui Garcia Marquez

12 Mai 2005   •   00:00

Eveniment editorial de proportii: Editura Rao a scos pe piata un nou roman al lui Gabriel Garcia Marquez, "Povestea tarfelor mele triste".

  • CARTE
  • "Povestea tarfelor mele triste" ("Memorias de mis putas tristes"), cartea care anul trecut a bulversat societatea latino-americana, a aparut luna aceasta, in traducerea Tudorei Sandru-Mehedinti, si in Romania. Random House Mondadori, editura care l-a publicat pe Gabriel Garcia Marquez, declara: ""Povestea tarfelor mele triste" este cea mai rapid vanduta carte de pana acum in Spania".

    Scriitorul columbian in varsta de 77 de ani, laureat al Premiului Nobel pentru Literatura, a stabilit un nou record. Dupa 10 ani de tacere, Gabriel Garcia Marquez se afla din nou pe primul loc in topurile literare internationale, cu "Povestea tarfelor mele triste", care s-a vandut de doua ori mai repede, in interval de doua saptamani, decat mult apreciata sa autobiografie - "A trai pentru a-ti povesti viata" ("Vivir para contarla"), aparuta la noi in 2002.

    "In ziua in care am implinit 90 de ani, am vrut sa-mi daruiesc o noapte de dragoste nebuna cu o adolescenta fecioara". Aceasta e fraza cu care debuteaza romanul lui Garcia Marquez. Un ziarist batran decide sa-si sarbatoreasca a 90-a aniversare in stil mare, oferindu-si un cadou care il va face sa simta ca traieste: o adolescenta virgina. Intr-un bordel dintr-un oras pictat parca, o vede pe copila din spate, complet dezbracata, si viata i se schimba radical. Acum, ca o cunoaste, simte ca ar putea muri, nu de batranete, ci de dragoste.

    "Povestea tarfelor mele triste" e povestea unui batran singuratic si excentric, o naratiune a aventurilor sexuale ale acestuia (nu putine, de altfel), aventuri pentru care intotdeauna a platit, neinchipuindu-si vreodata ca astfel va gasi dragostea adevarata.

    In stilul sau inconfundabil, Gabriel Garcia Marquez povesteste despre nefericirile batranetii, sarbatorind, in acelasi timp, bucuria de a te indragosti.

    Colectia Marquez

    Editura Rao este editura din Romania care are o intreaga colectie dedicata celebrului scriitor columbian - Biblioteca "Gabriel Garcia Marquez". Pana acum, in aceasta colectie au mai aparut 12 volume (diferite editii), printre care enumeram "Generalul in labirintul sau", "Stiri despre o rapire", "Dragostea in vremea holerei", "A trai pentru a-ti povesti viata" sau "Aventurile lui Miguel Littin. Clandestin in Chile".

    SEMNALE EDITORIALE
    Raul
    Seria Raftul Intai a Editurii Humanitas ne ofera "Raul", un roman al lui Jan Guillou, roman dupa care in 2004 s-a facut filmul care a reprezentat Suedia la Premiile Oscar. Cartea spune povestea unui adolescent care incearca sa inteleaga mecanismele violentei, prins fiind intre violenta sistematica a tatalui vitreg si cea ierarhica, tentaculara, cu care se confrunta in viata de gimnaziu. O carte incomoda, care ofera raspunsuri surprinzatoare.

    Secretul culorii pure
    Doua mari scoli de pictura renascentista - cea florentina, dominata de secretul matematic al perspectivei si cea flamanda, detinatoare a misterului alchimiei pigmentilor - isi disputa intaietatatea pentru atingerea perfectiunii. "Secretul culorii pure" (Federico Andahazi, Editura Rao) este un thriller istoric, tanarul Pietro Della Chiesa, discipol al celebrului maestru Monterga, este gasit mort si mutilat intr-o padure de langa Florenta. Se cauta criminalul...

    Planeta Tokyo
    "Planeta Tokyo", roman dedicat de Claudia Golea experientei sale japoneze, este foarte interesant prin prezentarea acestei tari dintr-o perspectiva inedita, in care miza cade mai putin pe traditiile si pe "disciplina muncii" nipone, ce au devenit subiecte-sablon atat in literatura, cat si in cartile documentare si mai mult pe "integrarea" eroinei intr-o Japonie a anilor ’90, libertina si surprinzatoare. Autorul patrunde cu aceasta carte in "civilizatia noptii japoneze", dezvaluind partea care-i ramane de obicei straina turistului.

    Casanova in Boemia
    Veacul al optsprezecelea se apropie de zbuciumatu-i sfarsit. Viata lui Casanova de asemenea. Si lumea, asa cum o stia si o iubea el. Exilat de batranete si nevoi in biblioteca prafuita a castelului Dux, Casanova isi contempla viata, opera si epoca. Nici una dintre cele trei nu il multumeste pe deplin, iar cavalerul se vede obligat sa opereze corectiile necesare. In romanul lui Andrei Codrescu, aparut la Polirom, realitatea istorica este transformata literar intr-o optiune posibila.

    ×
    Subiecte în articol: garcia marquez povestea marquez garcia