x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Presa străina critica organizarea româneasca

Presa străina critica organizarea româneasca

de Nicoleta Craciun    |    02 Apr 2008   •   00:00

Fără taxiuri, fără ecusoane, fără sunet - bun venit în România, gazda summitului NATO din 2008, scrie Reuters, citat de Mediafax, referindu-se la o serie de probleme întâmpinate de jurnaliştii sosiţi pentru acest eveniment.

Jurnaliştii care au sosit pentru o conferinţă a Alianţei în aceasta ţară fostă comunistă, care a aderat recent, au avut primul şoc la Aeroportul Otopeni, marţi, când au constatat că nu sunt taxiuri care să îi transporte până în centrul Bucureştiului.

Reporterii au fost invitaţi să ia un microbuz oficial şi li s-a spus că acesta va putea folosi culoarul unic instalat pe stradă, până în oraş, dar nu a fost aşa.

După ce au ramas blocaţi prin trafic timp de 90 de minute, unii jurnalişti au fost împiedicaţi să intre în centrul de presă al summitului, deoarece calculatoarele nu au putut tipări ecusoanele de acreditare.

Altora li s-a spus că cererile lor sunt înca verificate de securitate.

"Reveniti peste doua ore", i s-a spus unui reporter al agenţiei Reuters. Unii jurnalişti încă nu aveau ecuson miercuri, la o zi după sosire, şi li s-a interzis intrarea la summit.

Odată ajunşi în Palatul Parlamentului, care are 3.000 de săli şi a fost construit sub numele "Casa Poporului" de fostul dictator Nicolae Ceauşescu, jurnaliştii au întîmpinat o nouă problemă.

Buzele preşedintelui american George W. Bush s-au mişcat în tacere, în timp ce susţinea un discurs într-un alt loc din oraş. Legatura audio nu funcţiona, iar căştile nu sosiseră.

Vocea lui Bush a răsunat dintr-o data prin sălile de marmură după ce pronunţase două treimi din discurs, conexiunea fiind stabilită.

Căştile au sosit la o oră după ce terminase, dar înregistrarea promisă de la o conferinţă în care miniştri şi lideri de opinie de ambele parţi ale Atlanticului au dezbătut subiecte legate de summit nu a fost furnizată.

În schimb, jurnaliştii au putut viziona imagini cu limuzinele care asteptau la aeroport.


 

Şi presa română este nemulţumită de organizarea de la Palatul Parlamentului 

Ziariştii români şi-au manifestat nemulţumirea faţă de organizarea de la Palatul Parlamentului înca de miercuri dimineaţă, când aceştia au protestat faţă de faptul că nu au avut acces la inaugurarea expoziţiei multimedia şi la discursul secretarului general al Alianţei, Jaap de Hoop Scheffer.

 

Nemulţumirea presei a început să se manifeste când repoterii agenţiilor şi cei ai celor mai importante ziare au constatat că au fost trimişi de redacţii la inaugurarea expoziţiei multimedia, la care au avut acces doar câţiva fotografi şi cameramani, dintre care doar patru din presa română.

O alta problemă a constat în faptul că evenimentul nu a fost transmis pe canalul cu circuit închis al summit-ului NATO, care a transmis toată dimineaţa sosirile delegaţiilor oficiale de pe Aeroportul  Henri Coandă, iar ziariştii au fost îndrumaţi către centrul de broadcasting unde li s-a spus să vină cu casete speciale dv-cam pentru a putea primi o copie a înregistrării evenimentului.

Întrebaţi cum poate fi obţinut discursul secretarului general al NATO, organizatorii au precizat că acesta va fi multiplicat şi adus la infodesk-uri. Până în momentul transmiterii acestui material, discursul nu a fost difuzat.

Însa cea mai mare problemă de până acum a summit-ului pare să fie comunicarea. Organizatorii au organizat un briefing pentru presa română, în cadrul căruia le-au explicat, înca odată, jurnaliştilor care sunt condiţiile şi restricţiile impuse de procedurile NATO.

Aceştia au explicat că participarea la pool-urile de presă pentru evenimentele din cadrul summit-ului se face, prin rotaţie, în funcţie de acoperirea pe care o are media respectivă la nivel naţional. Ei au mentionat ca la reuniunea Consilului NATO - Rusia pool-ul de presă va fi foarte restrictiv, deoarece sala în care va avea loc aceasta reuniune este mică.

Organizatorii au anunţat că televiziunile pot lua imagini de la TVR şi le-au sugerat reprezentantilor tv să ia legatura cu cei ai televiziunii publice, iar fotografilor li s-a spus că pot lua fotografii cu titlu gratuit de la Agenţia Rompres.

"TVR dă tuturor imaginile de care aveţi nevoie. Luaţi legătura cu ei. Rompres este fotograful nostru. Îi găsiţi în zona VPN de la nivelul P", au spus organizatorii summit-ului, menţionând că la acest eveniment "principiul exclusivităţii nu funcţionează".

Declaraţiile lor au stârnit nemulţumirea unor ziariţti români care au susţinut că sunt discriminaţi şi că s-au acreditat degeaba la acest summit. La rândul lor, organizatorii au spus că programul lor nu se rezumă doar la pool-urile de presă, ci şi la conferinţele de presă care se vor organiza pe perioada evenimentului.

Ei au subliniat faptul că pool-urile de presă vor fi formate exclusiv din fotografi şi cameramani, reporterii fiind excluşi, acestora fiindu-le rezervate conferinţele de presă care se vor organiza în cele trei săli amenajate special: C.A. Rosetti, Spiru Haret şi Iuliu Maniu.

 

O altă nemulţumire a ziariştilor aflaţi la Centrul Media a fost imposibilitatea de a asculta discursul preşedintelui SUA, George W Bush, susţinut dimineaţa, la Palatul CEC, problema cauzată de întârzierea firmei olandeze care a câştigat licitaţia pentru furnizarea echipamentului audio care permite ascultarea CCTV, în centrul de presă din Palatul Parlamentului.

Potrivit unor surse din organizarea summit-ului, întârzierea a fost cauzată de acreditarea târzie a reprezentanţilor firmei în cauză, astfel că nu a fost permis accesul acestora în incinta Parlamentului.

O alta nemulţumire a jurnaliştilor a fost aceea că au constatat că din rucsacurile primite odată cu acreditarea la summit au lipsit anumite obiecte precum stick-ul de memorie sau şepcile cu sigla NATO.

 

În rest, forfotă mare la Palatul Parlamentului. Ziariştii de prin toate colţurile lumii s-au reunit la Parlament pentru a transmite informaţii despre summit. Aceştia urmăresc on-line sau pe plasmă transmisiunile făcute de CCTV de la Conferinţa Bucureşti care se desfăşoară la Cercul Militar. Aceştia aşteaptă următorul eneviment care va avea loc la ora 15:20, la sala de briefing Spiru Haret, şi care va consta în lansarea canalului TV NATO, care va transmite on-line începând de miercuri şi care poate fi accesat pe adresawww.natochannel.tv.

×
Subiecte în articol: magazin nato presa palatul parlamentului