x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Presa ucraineană îşi aminteşte de rezervele de hidrocarburi din jurul Insulei Şerpilor

Presa ucraineană îşi aminteşte de rezervele de hidrocarburi din jurul Insulei Şerpilor

de Veronica Micu    |    12 Ian 2009   •   00:00
Presa ucraineană îşi aminteşte de rezervele de hidrocarburi din jurul Insulei Şerpilor

Ziariştii ucrainieini de la portalul Cenzor.net se întreabă "unde sunt fabuloasele zăcăminte de gaze naturale autohtone", cu care puterea de la Kiev le-a "încântat atâta timp auzul", amintind spusele preşedintelui Viktor Iuşcenko. Acesta din urmă afirma, nu demult, că Ucraina îşi poate asigura jumătate din necesarul de petrol şi gaze naturale din propriile resurse, informează Agerpres.



Evocând zăcămintele de gaze şi petrol din platoul continental al Mării Negre, din jurul Insulei Şerpilor, ziariştii de la portalul menţionat anticipează o soluţie favorabilă României şi nu Ucrainei din partea Curţii Internaţionale de Justiţie de la Haga, unde România şi Ucraina se judecă pentru delimitarea platoului continental şi a zonelor economice exclusive în Marea Neagră. O decizie a Curţii Internaţionale de Justiţie de la Haga este aşteptată în prima jumătate a acestui an, informează Agerpres. Mai mult, puterea de la Kiev a concesionat zăcămintele de pe coasta Crimeii unei companii americane. "Ni s-a explicat că pentru prospecţiuni şi exploatare", scrie, în comentariul său, Cenzor.net, adăugând că "nu este vorba de o firmă oarecare, ci de una care activează sub umbrela Pentagonului", informează Agerpres. "Dar nu gaze vor căuta pe coasta Crimeii americanii, ci vor construi poligoane", afirmă ziariştii menţionaţi, indicând că, în condiţiile în care nu-şi exploatează propriile resurse, Ucraina a pierdut în această primă lună a noului an şi prestigiul de ţară sigură de tranzit al gazelor ruseşti, şi, implicit, o sursă importantă de venit.
În toamna anului 2007, Ucraina a semnat un contract de concesionare a zăcămintelor de gaze din zona strâmtorii Kerci cu firma americană Vanco International Ltd. Întâmplător, în zona concesionată americanilor, aminteşte Novâi Reghion, se află poligonul de rachete al Ministerului ucrainean al Apărării, care încă nu a fost mutat. O primă consecinţă a actualului conflict al gazelor dintre Rusia şi Ucraina ar putea fi, în opinia lor, intensificarea demersurilor pentru construcţia gazoductelor North Stream şi South Stream, ambele urmând să ocolească Ucraina.
Cu toate acestea, experţii ucraineni de la Kiev susţin că Ucraina are resurse energetice uriaşe, care i-ar putea asigura aprovizionarea cu hidrocarburi pentru următorii 200 de ani, însă atenţionează că puterea ucraineană a investit insuficient până acum în ramura prospecţiei şi extracţiei de gaze şi petrol, precum şi în construcţia de utilaje grele de foraj.Directorul unei uzine (Kramator) din Donbas (est), Aleksandr Palcenko, a declarat într-un interviu apărut luni în "Komsomolskaia Pravda v Ukraine" că întreprinderea sa este gata să livreze din 2009 tehnologie avansată pentru extracţia de gaz metan din platoul continental al Mării Negre. "Judecaţi şi singuri, conform experţilor ucraineni şi americani numai resursele din regiunea Donbass se ridică la 13 trilioane de metri cubi de gaze, suficiente pentru asigurarea Ucrainei cu hidrocarburi pentru 200 de ani de acum încolo", a afirmat el, indicând că Ucraina nu dispune de tehnologie de foraj greu, la mare adâncime. "România şi Polonia şi-au pus la punct producţia de astfel de utilaje, în cooperare cu firme din SUA", afirmă el, regretând faptul că Ucraina are nevoie de valută forte pentru a cumpăra aceste utilaje.

În urmă cu câţiva ani, oamenii de ştiinţă din Ucraina şi Germania au făcut o descoperire: pe fundul Mării Negre se află un strat gros de reziduuri de mâl - aşa-numiţii hidraţi - care conţin gaz metan. Iar aceşti hidraţi, susţine directorul de întreprindere citat, conţin mai mult gaz decât toate resursele de cărbune din întregul Donbass şi cu toate că oamenii de ştiinţă încă nu au inventat până la capăt tehnologia industrială de extragere a gazului metan din hidraţi, o serie de firme occidentale s-au arătat dispuse să participe la exploatarea acestora în Marea Neagră. Uzinele ucrainene din Donbass sunt pregătite să livreze în 2009 tehnologie pilot în acest scop, spune Aleksandr Palcenko.

×
Subiecte în articol: ucraina lumea