x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Preşedintele BERD crede că Bulgaria este mai stabilă decât ţările vecine

Preşedintele BERD crede că Bulgaria este mai stabilă decât ţările vecine

17 Mar 2009   •   00:00

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) este gata să investească în sectorul energetic din Bulgaria, despre care consideră că este într-o situaţie economică mult mai bună decât cea a ţărilor vecine, a declarat astăzi preşedintele BERD, Tomas Mirow, la sfârşitul unei reuniuni cu ministrul bulgar al Economiei şi Energiei, Peter Dimitrov, informează BTA, citată de Agerpres.



'Bulgaria este într-o situaţie mult mai stabilă şi mai favorabilă decât ţările vecine, însă, cu toate acestea, suferă de pe urma încetinirii economiei', a declarat Tomas Mirow. Acesta a adăugat că Bulgaria este o ţară cheie pentru operaţiunile BERD, instituţia fiind gata să investească în sectorul energetic din Bulgaria. La rândul său, Peter Dimitrov a subliniat că BERD se numără printre cei mai mari investitori în Bulgaria, în condiţiile în care investiţiile directe au depăşit 1,7 miliarde de euro, iar în colaborare cu numeroşii săi parteneri, banca a mobilizat peste şase miliarde de euro.
Preşedintele BERD şi oficialii bulgari au discutat despre participarea Băncii la proiectele destinate interconectării reţelelor de transport al gazelor naturale din Bulgaria, România, Turcia şi Grecia, precum şi la proiectele referitoare la extinderea facilităţii de stocare a gazelor naturale de la Chiren şi cel referitor la transformarea depozitului de gaze Galata într-o facilitate de stocare. Tot astăzi, preşedintele BERD, Tomas Mirow, şi ministrul bulgar de Finanţe, Plamen Oresharski, au semnat un memorandum de înţelegere între BERD şi guvernul Bulgariei cu privire la sprijinirea proiectelor de eficienţă energetică şi energii regenerabile. 'BERD îşi va creşte finanţarea în regiune cu 25 la sută din cauza crizei economice', a concluzionat Tomas Mirow. Urmează ca preşedintele BERD să vină la Bucureşti, unde în perioada 18-19 martie se va întâlni cu o serie de reprezentaţi ai guvernului român şi ai comunităţii de afaceri. BERD are în vedere în 2009 o creştere semnificativă a volumului sau de investiţii în Romania, care în 2008 s-a ridicat la peste 300 milioane de euro. BERD este cel mai mare investitor instituţional din România, cu un total de 3,8 miliarde de euro, în 249 de proiecte. În colaborare cu numeroşii săi parteneri, banca a mobilizat peste 7,2 miliarde de euro pentru proiecte realizate în România. (V.A.)

×
Subiecte în articol: bulgaria lumea berd