x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Prezicerile unui futurolog american pentru următorii 40 de ani

Prezicerile unui futurolog american pentru următorii 40 de ani

19 Oct 2010   •   00:00
Prezicerile unui futurolog american pentru următorii 40 de ani

În următoarele patru decenii, femeile vor ocupa posturi importante într-un procent nemaiîntâlnit, imigraţia musulmană spre Occident se va amplifica şi a merge la birou nu va mai fi de actualitate, potrivit previziunilor futurologului american Alvin Toffler.



Africa de Sud va avea o creştere economică susţinută, în timp ce Orientul Mijlociu va fi "un amestec de religii, mişcări religioase şi etnii", se afirmă în studiul întocmit de Toffler Associates, un cabinet de consultanţă înfiinţat de futurologul american de succes Alvin Toffler, autorul cărţii "Şocul viitorului" din anii '70 ai secolului trecut.

În epocă, el prezicea că ştiinţa şi tehnologia se vor dezvolta atât de repede încât marea majoritate a oamenilor nu vor mai fi capabili să dirijeze afluxul de informaţii şi vor fi tentaţi să se deconecteze de la viaţa reală.

Unele din prezicerile sale s-au adeverit, spre exemplu rapiditatea transmiterii de informaţii, apariţia căsătoriilor homosexuale sau accelerarea ritmului catastrofelor de mediu, relatează AFP, citată de Agerpres.

Pentru următoarele patru decenii, Toffler prevede că din ce în ce mai mulţi oameni îşi vor cultiva legume şi-şi vor produce hrana pentru a depinde din ce în ce mai puţin de marii producători şi distribuitori.

Internetul de mare viteză va deveni o regulă şi videoconferinţele vor deveni atât de obişnuite încât le vor permite funcţionarilor să nu mai meargă la birou şi să lucreze în oricare alt loc din lume.

Doar câteva ţări vor fi considerate ca fiind state "paria", inclusiv Coreea de Nord şi Iranul, afirmă Toffler Associates.

China se va afirma ca o putere economică mondială majoră, se va alia cu Brazilia şi India pentru a influenţa ratele de schimb, cu Venezuela şi cu unele ţări africane pentru nevoile sale energetice.

Statele Unite ale Americii vor depinde de China pentru a obţine cele şapte metale rare şi indispensabile pentru fabricarea unor bunuri atât de diverse, precum eoliene, maşini hibrid, radare şi arme.

Dezvoltarea formelor alternative de energie va crea "perdanţi într-o lume a posthidrocarburilor", inclusiv Arabia Saudită, Iran, Irak, mai multe ţări din Golf, dar şi Rusia şi Venezuela, afirmă raportul.

Creştinismul se va extinde către Sud, în timp ce musulmanii vor emigra într-un număr mai mare către ţările occidentale.

Schimbările climatice vor antrena conflicte, în timp ce topirea calotelor glaciare va duce la descoperirea de noi resurse petroliere şi minerale. Creşterea apelor va provoca deplasări masive de populaţii de-a lungul coastelor.

Populaţia îmbătrânită va determina o creştere de patru ori a cheltuielilor consacrate îngrijirii persoanelor în vârstă, în timp ce sistemele americane de asigurări de pensii nu vor mai fi sub forma lor actuală, sunt de părere autorii raportului.

Rapiditatea transportului de informaţii va determina intrarea lumii în universul "petabyte", o unitate de măsură pentru stocare şi putere informatică cu mult mai mare decât "gigabyte".

×
Subiecte în articol: lumea