x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Primejdii - Fara scapare

Primejdii - Fara scapare

de George Arion    |    15 Oct 2006   •   00:00
Primejdii - Fara scapare
SUSPANS
"Irlandezii sunt niste povestitori innascuti" - declara Mary Higgins Clark (nascuta in 1927 in Bronx, New York), mandra de stramosii sai. In SUA, cartile pe care le-a semnat s-au vandut in peste 80 de milioane de exemplare. Peste tot unde au fost traduse au devenit best-sell-uri - a scris 24 de romane. Multe dintre ele au fost ecranizate. Dar drumul pana la gloria de azi i-a fost presarat cu numeroase obstacole. A fost nevoita sa se angajeze ca secretara spre a-si intretine familia, a fost o vreme si stewardesa. De-abia in 1956 o revista i-a achizitionat prima nuvela, pentru care a primit 100 de dolari. Evident, cu timpul, grijile materiale au disparut. In 1980 a fost rasplatita cu Marele Premiu al Literaturii Politiste.

In romanul tradus la noi cu titlul "Fara scapare" se regasesc toate virtutile care i-au asigurat succesul si celebritatea. O adolescenta este ucisa de un baiat de bani gata. Acesta este aruncat dupa gratii, desi nu isi recunoaste fapta. Dupa mai bine de 20 de ani petrecuti la Sing Sing, asasinul este eliberat pentru buna purtare. Bogata lui familie doreste un nou proces pentru a-l reabilita. Sora victimei, ziarista si scriitoarea Ellie Cavanaugh, este insa convinsa de vinovatia lui si se inversuneaza sa adune probe care sa-l incrimineze si mai mult. Ancheta sa e insa plina de primejdii - tanara e urmarita si amenintata, se salveaza cu greu dintr-un incendiu provocat ca s-o suprime, si numai dintr-o intamplare fericita scapa cu viata atunci cand, exasperat de investigatia ei, criminalul renunta la orice precautie si o ataca el insusi. Cercetarile temerare ale jurnalistei aduc elemente noi in definirea unui asasin odios, autor si al altor crime, care de-abia dupa doua decenii sunt descoperite. "Regina suspansului" scruteaza trecutul personajelor cu o maiestrie de invidiat. Ea reuseste sa imbine evenimente de odinioara, neobservate la timpul potrivit, intr-o naratiune captivanta, care dezvaluie adevaruri cutremuratoare despre tainitele sufletului omenesc.

Mai ramane de adaugat ca, si la 79 de ani, Mary Higgins Clark e intr-o forma excelenta - in primavara anului acesta i-a mai aparut un roman, imediat tradus in mai multe limbi. Atentie! - fiica sa, Carol, ii calca pe urme, promitand sa devina si ea un nume de referinta in romanul politist.

×
Subiecte în articol: magazin