x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Prozacul din natură

Prozacul din natură

de Irina Cristea    |    04 Oct 2009   •   00:00
Prozacul din natură
Sursa foto: /Stockxpertcom

Când grijile te copleşesc, iar depresia bate la uşă, e bine de ştiut că există remedii la fel de eficiente ca Prozacul. Şi fără efecte secundare. De la o porţie de salată până la o plimbare în parc, remedii la care nu te-ai gândi te pot face să zâmbeşti din nou.



Supraîncărcat de stres, cu tot mai multe obligaţii la birou, tot mai încurcat cu banii, tot mai apăsat de rate şi cu tot mai puţin timp în care să facă ceea ce-i place. Nu cunosc cele mai recente date ştiinţifice, dar acesta ar fi portretul-robot al celor mai mulţi dintre oamenii cu care interacţionez în fiecare zi. Şi nu neapărat pentru că traversăm - nu-i aşa? - o perioadă de recesiune economică, ci pentru că acesta este ritmul impus de ultimii ani. În aceste condiţii, 14% din populaţia de pe glob, indiferent de nivelul economic şi de dezvoltare, suferă de probleme mintale mai mult sau mai puţin grave.

Un neiniţiat nu poate face diferenţa între simplul picaj în "butoiul cu melancolie" şi depresia clinică. Directorul organizaţiei britanice Mind, Paul Farmer, a explicat, pentru The Times, că dacă starea proastă durează mai mult de două săptămâni se poate vorbi despre o depresie moderată. În acest moment este esenţială intervenţia unui profesionist. Dacă efectele întârzie să apară, e nevoie de tratament medicamentos. Totuşi, cele mai simple metode de a îmbunătăţi o stare de spirit sunt la îndemâna oricui, scrie The Times.

Lumina naturală
Toamna şi iarna, zilele însorite trebuie întrebuinţate la maxim. Pentru că sunt tot mai rare, pentru că absenţa soarelui nu este benefică pentru psihic şi pentru că riscul de arsuri solare este minim (cu condiţia să nu faci plajă pe pârtia de schi). Vremea blândă are numai efecte pozitive asupra stării de spirit, lucru certificat de psihologii de la Universitatea din Michigan. Psihologul Paul Keller crede chiar că a descoperit temperatura optimă pentru un psihic "beton" - 22 de grade Celsius. Tot el spune că trebuie să petrecem cel puţin 30 de minute în aer liber pentru ca vremea bună să ne însenineze. "Absenţa luminii naturale este principala cauză a depresiei asociate sezonului rece. Somnul, apetitul sexual, pota de mâncare şi dispoziţia, toate acestea sunt direct influenţate de acest factor", spune dr Keller. Sportul, practicat constant, este un remediu dovedit pentru stările depresive. "Orice tip de exerciţii ajută. Fiecare ar trebui să facă ceea ce-i place", este îndemnul lui Paul Farmer. O plimbare în cel mai apropiat parc sau, pur şi simplu, în vecinătatea casei sau a locului de muncă, o repriză cât de scurtă de jogging, urmată de mers alert, câteva exerciţii de înviorare (sau dezmorţire), nişte zeci de minute de pedalat. Studii efectuate de specialiştii de la Karolinska Institutet din Stockholm au indicat că, dintre toate tipurile de activităţi sportive, alergarea este cel mai bun stimulent pentru producerea de noi celule la nivelul creierului şi are asupra depresiei acelaşi efect ca medicamentele. Iar pentru ca exerciţiile fizice să aibă eficienţă maximă, ele trebuie practicate în aer liber.

Să stăm de vorbă şi să râdem
Nu doar râsul propriu-zis, ci şi anticiparea lui poate combate depresia, pentru că buna dispoziţie reduce nivelul hormonilor de stres. Terapia prin conversaţie nu e mai puţin eficientă în prevenirea sau tratarea stărilor depresive.

La toate aceste măsuri trebuie să se adauge un program riguros de somn, pentru că un organism obosit este mult mai predispus la depresie. Multă vreme s-a considerat că insomnia este un simptom al depresiei, dar cercetări recente arată o legătură de cauzalitate între lipsa de odihnă şi proasta dispoziţie. Un regim alimentar corect, din care nu lipsesc fructele, legumele şi cerealele integrale, este o armă în plus. Iar felul în care este aranjată masa şi culorile ingredientelor pot fi paşi mărunţi, dar siguri spre o stare de spirit mai luminoasă.

×
Subiecte în articol: sufletul comertului