x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Reconcilierea germano-israeliană, pe muzică preferată de Hitler

Reconcilierea germano-israeliană, pe muzică preferată de Hitler

de Sînziana Stancu    |    14 Oct 2010   •   00:00

O orchestră israeliană şi-a propus să cânte la un festival din Germania muzică de Wagner, preferata fostului dictator nazist.

Muzica lui Wagner este considerată tabu în Israel, unde numeroase grupuri de supravieţuitori ai Holocaustului au protestat deseori pentru a împiedica orice reprezentaţie simfonică în această ţară având ca repertoriu compoziţiile lui Wagner. Interdicţia s-a extins şi în afara ţării, unde orchestrele din Israel nu trebuie să cânte tocmai muzica preferată a dictatorului nazist Adolf Hitler, care a scris una dintre cele mai negre pagini de istorie cu sângele lor.

Acum însă strănepoata lui Wagner, Katharina, şi-a propus să viziteze Israelul şi să invite oficial o orchestră evreiască la festivalul muzical de la Bayreuth, din sudul Germaniei. Ea a dezvăluit publicaţiei London Guardian că vrea să invite o orchestră israeliană să cânte la acest festival, în încercarea de "vindecare a rănilor" trecutului.

Cum au aflat despre intenţiile strănepoatei lui Wagner, evreii au început să protesteze, în presă a apărut informaţia că orchestra din Israel ar fi refuzat invitaţia, iar Katharina şi-a anulat vizita pe care şi-o programase săptămâna aceasta.

Acum însă purtătoarea de cuvânt a Orchestrei de cameră din Israel, Merav Magen Lelie, a declarat pentru Israel National News că "singura modificare a fost anularea vizitei Katharinei în Israel". "Este pentru prima oară când muzica lui Wagner va fi interpretată de o orchestră israeliană", a confirmat Lelie, adăugând că, "până acum, toţi membrii orchestrei şi-au exprimat intenţia de a cânta la Bayreuth". Ea a mai ţinut să precizeze că nu toţi supravieţuitorii Holocaustului şi urmaşii lor manifestă opoziţie faţă de muzica lui Wagner. Însuşi directorul Orchestrei de cameră, Roberto Paternostro, a avut bunici care au fost exterminaţi în lagărele naziste, iar el, cu câţiva ani în urmă, şi-a redescoperit rădăcinile evreieşti prin mama sa, care nu s-a căsătorit însă tot cu un evreu.

Totuşi, în rândul evreilor, părerile sunt încă împărţite. Ephraim Zuroff, directorul Centrului Simon Wiesenthal, a declarat pentru The Guardian că "Wagner nu-şi poate cere scuze. Este un capitol închis. Nu există cale de întoarcere pentru scrierile lui antisemite". Celebrul compozitor preferat de Hitler, el însuşi antisemit, scrisese odată că "evreii nu se pricep să compună decât muzică aducătoare de bani, şi nu de artă".

Iar unul dintre supravieţuitorii Holocaustului, Noah Klieger, declara recent agenţiei germane de ştiri Deutsche Welle că "Wagner a fost «părintele» teoriei celor două rase, primul care a pretins că există o rasă superioară ¬- germanii ¬- şi una inferioară ¬- evreii. A fost primul care a explicat în scris această diferenţă." "Nu avem nevoie de reconciliere cu Wagner. Ne-am împăcat cu Germania. Nu avem nimic împotriva noilor generaţii de germani. Merg în Germania foarte des... Dar Wagner a rămas tot Wagner... cu aceeaşi teorie ... Este unul dintre cei mai mari compozitori din lume, însă acest lucru nu are nici o legătură cu teoriile lui", a mai spus Klieger.

×
Subiecte în articol: lumea