x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Record de viteza

Record de viteza

de Sebastian S. Eduard    |    01 Sep 2006   •   00:00
Record de viteza
STIINTA
Un vehicul pe motorina britanic a ajuns la 526 km/h

O masina experimentala britanica a doborat marti recordul mondial de viteza pentru un vehicul pe motorina, depasind 526 km/h la Bonneville (Utah, vestul SUA), a anuntat echipa de la originea acestei performante, relateaza AFP.

Masina numita "JCB Diesel Max", echipata cu doua motoare, "a doborat recordul mondial al Federatiei Internationale de Automobile pentru o masina diesel cu o viteza de 328,767 de mile pe ora (526,027 km/h)", a precizat purtatorul de cuvant al echipei, Brendan Prebo.

PILOT. Vehiculul, de forma unui trabuc, a fost condus de britanicul Andy Green, un pilot al Royal Air Force, deja detinator din 1997 al recordului absolut de viteza la sol cu masina-racheta Thrust SSC (1.228 km/h viteza medie, de 1,02 ori viteza sunetului). Precedentul record pentru o masina diesel data din 1973, cu 235,75 mile pe ora (377 km/h).

DATE TEHNICE. Fiecare dintre cele doua motoare ale "JCB Diesel Max", echipat cu turbocompresoare, dezvolta 750 de cai-putere pentru un cilindru unitar de 5.000 cm3, un randament de 150 de cai-putere pe litru, de cinci ori mai mult decat in versiunea lor civila. Masinile pe benzina de serie fara turbocompresoare nu depasesc decat rar un randament de 100 de cai-putere pe litru. Vehiculul "JCB Diesel Max" este lung de noua metri, are putin peste un metru latime si masoara numai 97 de centimetri la nivelul cockpit-ului. El cantareste 2,7 tone cu plinul facut si cu pilotul la bord. Compania JCB, de la "Joseph Cyril Bamford", numele fondatorului sau, a fost creata in 1945 in Marea Britanie si figureaza printre primii cinci constructori de aparatura de santier din lume.

News

MATERIA NEAGRA, CONFIRMATA. Observarea unei coliziuni extrem de puternice intre doua roiuri de galaxii le-a oferit pentru prima data astronomilor posibilitatea de a constata direct prezenta materiei negre, a anuntat NASA. Aceasta observare "furnizeaza prima dovada directa ca materia neagra trebuie sa existe si ca trebuie sa reprezinte cea mai mare parte a materiei in univers", a declarat dr Douglas Clowe, cercetator la Universitatea Arizona (sud-vest). Conceptul de "materie neagra" dateaza din anii ’60, cand astronomii au inteles ca galaxii precum Calea Lactee se rotesc mult mai rapid in jurul propriei axe decat le permite masa lor cunoscuta. Unii oameni de stiinta au estimat ca acest fenomen pune in cauza legile gravitatiei, iar altii au imaginat existenta unei mase inca necunoscute, "materie neagra", prezenta in galaxii.

JAPONEZUL SPATIAL, LA SOL. Daisuke Enomoto, care urma sa ajunga pe Statia Spatiala Internationala (ISS) la 14 septembrie si sa devina astfel primul turist spatial japonez, a pierdut deocamdata aceasta sansa dupa ce nu a trecut testele medicale, a anuntat Agentia spatiala rusa. Daisuke Enomoto "nu a trecut testele medicale si nu va putea zbura in septembrie", a declarat purtatorul de cuvant al Roskosmos, Igor Panarin. Japonezul, 35 de ani, care a facut avere din internet, ar fi trebuit sa plateasca peste 20 de milioane de dolari pentru un sejur de zece zile in spatiu. Anoushe Ansari, care s-a antrenat ca dublura a lui Daisuke Enomoto, ar putea deveni astfel prima femeie turist in spatiu. Ea este presedinte al unei societati de telecomunicatii din SUA si are 38 de ani.
×
Subiecte în articol: viteza