x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Recorduri spatiale

Recorduri spatiale

19 Mai 2005   •   00:00

Gagarin si Armstrong, primii revolutionari

Prima editie a Guiness Worlk Records a fost publicata cu sase ani inainte ca primul om sa ajunga in spatiu. Azi, Cartea Recordurilor de la Editura Rao prezinta retrospectiva cuceririi spatiului de catre om.

  • de MIRUNA MIHALCEA

  • Neil Armstrong, comandantul misiunii Apollo 11 a fost primul om care a pasit pe Luna, in 1969
    Rusul Iuri Gagarin a fost primul om care a efectuat un zbor spatial, in 1961. In acelasi an, presedintele John F. Kennedy anunta intentia Statelor Unite ale Americii de a trimite un american pe Luna, pana la finele anilor 1960. Se da astfel startul celebrei "curse spatiale" dintre SUA si URSS care domina a doua jumatate a secolului al XX-lea. Urmarea a fost ca, pana in prezent, omul a calcat pe Luna, seria fiind "oficiata" de americanul Neil Armstrong, a trimis sonde de cercetare catre alte planete, iar acum o statie spatiala permanenta orbiteaza in jurul Pamantului.

    REUSITE. Sputnik 1 a fost primul obiect realizat de om care a orbitat in jurul Pamantului, lansat de URSS pe 4 octombrie 1957. Sputnik 2 a fost al doilea obiect lansat in spatiu si a avut-o drept pasager pe catelusa Laika. Explorer 1 a realizat prima incursiune spatiala americana, lansat de la Cape Canaveral, Florida. In 1958 a fost fondat National Aeronautics and Space Administration (NASA), care se ocupa de atunci de programele spatiale americane.

    CHINA. Primul zbor in spatiu al Chinei, in octombrie 2003, a reprezentat un alt eveniment important in istoria explorarii spatiale, China fiind cea de-a treia tara care a trimis un om pe orbita.

    MARTE. In ianuarie 2004, Bush cere NASA "sa se pregateasca pentru noi calatorii catre lumi dincolo de a noastra". Afirmatia vine ca urmare a misiunii reusite a NASA, Mars Exploration Rover, care a adus cu un pas mai aproape posibilitatea aterizarii umane pe Marte.

    1961. Primul zbor spatial cu pilot. Protagonist: Alekseievici Gagarin. Vostok 1 a fost lansat de pe cosmodromul Baikonur, Kazahstan, URSS, si a aterizat langa Smelovka 115 minute mai tarziu. Gagarin s-a catapultat in minutul 108 al zborului si a aterizat cu parasuta la 3 minute dupa nava sa spatiala.

    1963. Prima femeie in spatiu. Protagonist: rusoaica Valentina Tereskova. Vostok 6 a fost lansata in spatiu pe 19 iunie 1963.

    1965. Primii pasi in spatiu. Rusul Aleksei Arhipovici Lenov a fost prima persoana care s-a ocupat de activitatea extravehiculara, cunoscuta sub numele de "iesire din spatiu", pe care a realizat-o pe Voshod 2, la 18 martie 1965.

    1968. Prima misiune a omului pe Luna. Apollo 8 a fost lansat in spatiu pe 21 decembrie 1968. Echipajul format din Frank Borman, Jim Lovell si Bill Anders, toti americani, a fost primul care a orbitat in jurul Lunii. In cele sase zile ale misiunii, ei au realizat aceasta performanta de 10 ori.

    1969. Primul om pe Luna. Neil Armstrong, comandantul misiunii Apollo 11, a fost primul om care a pasit pe Luna, in Marea Linistii, la 21 iulie 1969.

    1972. Cea mai lunga misiune umana pe Luna. Intre 7 si 19 decembrie 1972. Protagonisti: echipajul lui Apollo 17.

    2002. Cele mai multe misiuni spatiale realizate de o persoana. Pana in prezent, doi astronauti au calatorit in spatiu de sapte ori: Jerry Ross si Franklin Chang-Diaz.

    2003. Cel mai lung prim zbor. Efectuat de chinezi. Pe 15 octombrie 2003, "taikonautul" Yang Liwei a fost trimis in spatiu la bordul navei spatiale Shenzou 5 intr-o misiune care a durat 21 de ore si 23 de minute de la lansare pana la aterizare.
    ×
    Subiecte în articol: luna spaţiu spaţiale