x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Regretele lui Bush

Regretele lui Bush

de Sînziana Stancu    |    13 Noi 2008   •   00:00

La sfârşit de mandat, pe preşedintele George Bush l-au apucat regretele pentru vorbele spuse la repezeală sau din întâmplare. El s-a confesat postului de televiziune CNN într-un interviu de zile mari.



Primul regret al lui Bush este faptul că s-au afişat pe ecran, în timpul unui discurs al său despre intervenţia în Irak, ţinut la o lună după atacul asupra Bagdadului, pentru răsturnarea regimului lui Saddam Hussein, în martie 2003, cuvintele "Misiune îndeplinită". Acelaşi mesaj a fost agăţat şi de "USS Abraham Lincoln", din care Bush a descins, la 1 mai, în acelaşi an, purtând costum de pilot, ca să declare că principalele şi cele mai grele operaţiuni militare din Irak au luat sfârşit. Acel discurs a alimentat criticile la adresa politicii sale faţă de Irak.  

FII ATENT!
"Regret că am spus unele lucruri pe care nu ar fi trebuit să le spun", şi-a continuat demonstraţia de "mea culpa" preşedintele american. Bush regretă şi intervenţia pe care a avut-o în 2001, după atentatele teroriste din New York şi Washington. Atunci, el a spus despre principalul suspect al atentatelor, liderul reţelei Al-Qaida, Osama bin Laden, că în Vest exista pe vremuri un afiş pentru fugarii care încălcau legea ce anunţa recompense pentru prinderea lor, cu menţiunea "Viu sau mort!" sub portretul celui urmărit. Acest slogan l-a enunţat şi el când a vorbit despre cel mai urmărit om din lume, care nu a fost prins nici până acum.

Şi mai resemnat, Bush a citat-o pe soţia sa, Laura, despre care a spus că l-a sfătuit întotdeauna să fie atent la ce spune. "Hei, ca preşedinte al Statelor Unite, fii atent la ce spui!", îl prevenea Laura mai tot timpul. Bush a mai dezvăluit şi despre întâlnirea cu succesorul lui, Barack Obama, de la 10 noiembrie, când l-a invitat la Casa Albă pentru prima oară în calitate de preşedinte nou-ales, mărturisind că s-a sfătuit înainte cu fostul preşedinte Bill Clinton ce să facă în perioada de tranziţie, până la 20 ianuarie 2009, când primul preşedinte de culoare din istoria Americii se va instala, oficial, la Casa Albă. "A fost interesant să-l privesc cum urcă scările. Voia să vadă unde vor dormi fiicele lui. E clar că acest tip va da un nou sens noţiunii de familie la Casa Albă. (...) Ştiu că e preocupat mereu de fetele lui şi că a vrut să se asigure că, mai întâi de toate, va fi un tată bun", a mai spus Bush. El a dat câteva detalii despre cum îşi va continua existenţa după ce va pleca de la Casa Albă. A spus că se va duce la ferma sa din Texas şi că, probabil, va scrie o carte. "Am vrut ca oamenii să ştie cum este să iei unele decizii pe care le-am luat eu. Am avut parte de una dintre acele preşedinţii în timpul căreia am fost nevoit să iau decizii aspre şi am vrut ca oamenii să ştie adevărul despre cum este să fii în Biroul Oval", şi-a încheiat Bush confesiunea.

×
Subiecte în articol: bush lumea