x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Revin dinozaurii

Revin dinozaurii

de Pompiliu Kostas Radulescu    |    08 Sep 2007   •   00:00
Revin dinozaurii

Speculaţiile cu privire la dispariţia acum 65 de milioane de ani a dinozaurilor, au luat sfărşit, spun cercetători americani şi cehi, membrii ai unui grup de studiu ce a simulat in laborator condiţiile in care uriaşele reptile au ieşit de pe scena istoriei.

Speculaţiile cu privire la dispariţia acum 65 de milioane de ani a dinozaurilor, au luat sfărşit, spun cercetători americani şi cehi, membrii ai unui grup de studiu ce a simulat in laborator condiţiile in care uriaşele reptile au ieşit de pe scena istoriei.

Călători printre stele. Potrivit unui studiu publicat joi in revista Nature, cercetătorii cred că dispariţia dinozaurilor, a fost provocată de o coliziune intre doi asteroizi cu 100 de milioane de ani inainte, transmite AFP. In urma coliziunii din centura de asteroizi, cele două corpuri, fiecare cu un diametru de căteva zeci de kilometri, s-au desprins numeroase fragmente, unul dintre acestea a căzănd pe Pămănt, provocănd o schimbare bruscă de climă şi astfel, dispariţia dinozaurilor. Dovada ar fi craterul Chicxulub, cu un diametru de 180 de kilometri, situat in Mexic.
Alte fragmente desprinse din meteoriţi ar fi ajuns pe Lună, Venus şi Marte, mai spun autorii acestui studiu, cercetătorii William Bottke, David Vokrouhlicky şi David Nesvorny, de la Institutul de cercetări din Colorado şi Universitatea Charles din Praga.

Cerul pe computer. Specialiştii au pus la punct un sistem de simulare pe calculator pentru a explica originea acestei coliziuni, după ce au studiat centura de asteroizi 298 Baptistina, care se află pe aceeaşi orbită cu un alt grup de roci mai mici, denumit Flora. Cercetătorii au stabilit, contrazicănd teorii mai vechi, că toate aceste elemente diferite pot proveni din acelaşi asteroid uriaş. Presupus a fi avut un diametru de 170 de kilometri, impactul din urmă cu 160 de milioane de ani cu un alt corp ceresc de aproximativ 60 de kilometri, a produs numeroasele fragmente, observate astăzi. In urmă cu 65 de milioane de ani, unul dintre aceste fragmnente a lovit Pămăntul, formănd craterul din peninsula Yucatán şi, ridicănd nori de praf şi gaze toxice, a declanşat apariţia unei ierni lungi, căreia unele specii, printre care şi dinozaurii, nu i-au putut supravieţui.

Dovezi geologice. Oamenii de ştiinţă au constatat că printre sedimentele descoperite in craterul Chicxulub se numără urme de condrit carbonat, un mineral existent numai in compoziţia unor meteoriţi. Cercetătorii cred, de asemenea, că există şanse de peste 90% ca fragmentul de meteorit să provină din centura de asteroizi 298 Baptistina. Există, de asemenea, probabilitatea ca un asteroid din aceeaşi familie să fi lovit Luna, in urmă cu 108 milioane de ani, formănd craterul Tycho, cu diametrul de 85 de kilometri.

×
Subiecte în articol: magazin