x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun România a avut în august-octombrie cel mai bun mediu de afaceri din Europa Centrală şi de Est

România a avut în august-octombrie cel mai bun mediu de afaceri din Europa Centrală şi de Est

08 Dec 2008   •   00:00

România a avut cel mai bun climat de afaceri din Europa Centrală şi de Est în perioada august - octombrie, însă, în acord cu evoluţia din întreaga regiune, acesta s-a deteriorat substanţial faţă de intervalul mai-iulie, potrivit unui sondaj comandat de Reuters.



Indicele privind mediul de afaceri, calculat de compania austriacă de servicii financiare Oesterreichische Kontrollbank (OeKB) pe baza unui sondaj realizat în rândul a 400 de grupuri internaţionale, care operează 1.400 de companii în Europa Centrală şi de Est, a înregistrat, în cazul României, în perioada august - octombrie, un declin semnificativ, de la 53 de puncte, în mai - iulie, la 40 de puncte, dar sub media din regiune.

La nivelul Europei Centrale şi de Est, indicele a coborât de la 44 de puncte la 29 de puncte.

Orice cifră peste zero indică încredere în rândul companiilor. Datele sondajului sugerează că o parte dintre companii au un sentiment pozitiv legat de climatul de afaceri şi perspectiva afacerilor pe care le desfăşoară.

Cu toate acestea, rezultatul pentru perspectiva evoluţiei economiei la nivelul întregii regiuni a atins cote negative, pentru prima dată de la lansarea sondajului, în ianuarie 2007, scăzând la -1 puncte, de la 31 puncte.

Marea majoritate a investitorilor se asteaptă la o creştere economică slabă în următoarele 12 luni, potrivit OeKB.

În Rusia, indicele a coborât de la 66 de puncte la 39 de puncte. Perspectiva asupra mediului de afaceri curent în Cehia a scăzut de la 41 de puncte la 30 de puncte, iar în Polonia de la 57 puncte la 32 de puncte.

Indicele mediului de afaceri din Ungaria a înregistrat în perioada mai - iulie cele mai scăzute valori din Europa Centrală şi de Est şi a continuat să coboare, de la 22 de puncte la 12 puncte.
Mediafax

×
Subiecte în articol: puncte lumea