x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun România va construi o centrală nucleară până în 2020

România va construi o centrală nucleară până în 2020

de Ovidiu Ciutescu    |    31 Ian 2008   •   00:00
România va construi o centrală nucleară până în 2020

08:11 • Noua centrală nucleară care va fi construită în România va fi gata cel mai probabil în jurul anului 2020, iar studiul de amplasament pentru aceasta va fi demarat în 2008, a declarat directorul general din cadrul Ministerului Economiei şi Finanţelor, Alexandru Săndulescu.

Noua centrală nucleară care va fi construită în România va fi gata cel mai probabil în jurul anului 2020, iar studiul de amplasament pentru aceasta va fi demarat în 2008, a declarat directorul general din cadrul Ministerului Economiei şi Finanţelor, Alexandru Săndulescu.

TEHNOLOGIE DIFERITĂ. Intenţia României a fost explicată de directorul general al Direcţiei Generale de Politici Energetice din cadrul Ministerului Economiei şi Finanţelor (MEF), Alexandru Săndulescu, la un seminar pe tematică energetică: „Aşa cum am mai anunţat, vom construi o nouă centrală nucleară, iar studiul de amplasament pentru aceasta va fi început anul acesta. Cel mai probabil, noua centrală va fi gata în jurul anului 2020”. În ceea ce priveşte investiţiile necesare alocării acestui proiect, este dificil de făcut estimări, întrucât este posibil să nu mai fie utilizată aceeaşi tehnologie ca pentru reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, a precizat Alexandru Săndulescu: „Este foarte greu de spus cât va costa, pentru că la noua centrală nucleară se vor utiliza reactoare de ultimă generaţie. Este foarte posibil să nu se mai utilizeze tehnologie canadiană tip CANDU”. Alexandru Săndulescu declara, la 16 noiembrie 2007, că studiul pentru selectarea amplasamentului pe care va fi construită o nouă centrală nucleară în România va fi realizat în 2008.

INTERES NAŢIONAL. În octombrie 2007, cu ocazia inaugurării reactorui 2 de la Cernavodă, premierul Tăriceanu declara că a solicitat Ministerului Economiei şi Finanţelor să găsească o locaţie optimă pentru construirea unei noi centrale nucleare, în contextul în care România trebuie să se utilizeze din ce în ce mai mult resursele curate de energie, cum ar fi cele nucleare şi hidrologice. "Sunt studii mai vechi privind construirea unei noi centrale nucleare, studii în care au fost evaluate anumite locaţii. După finalizarea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, trebuie să continuăm dezvoltarea sectorului nuclear pentru a asigura României pe termen lung resurse energetice ieftine", spunea premierul, adăugând că nu este oportună realizarea celui de-al cincilea reactor la Cernavodă. Studiile realizate în 1980 privind posibile amplasamente pentru construirea unei centrale nucleare în România includeau locaţii precum zona Făgăraşului sau cea a râului Siret. Specialiştii afirmă că aceste locaţii sunt în continuare preferabile din punct de vedere seismologic şi geologic pentru construirea centralei nucleare.

×
Subiecte în articol: magazin centrala