x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Rusia vrea să taie pensiile acordate transnistrenilor

Rusia vrea să taie pensiile acordate transnistrenilor

de Corina Andriuta    |    23 Noi 2007   •   00:00
Rusia vrea să taie pensiile acordate transnistrenilor

Preşedintele Dumei de Stat a Federaţiei Ruse, Boris Grizlov, şi-a anunţat intenţia de a propune excluderea de pe lista celor care primesc pensii de la Moscova a cetăţenilor care locuiesc in afara frontierelor Rusiei, inclusiv celor din Transnistria. El pune la baza deciziei faptul că „banii nu sunt un lux pentru Rusia". Astfel, adepţii rusofoni din Transnistria se pot pomeni peste noapte fără pensia primită din partea lui Putin.

Preşedintele Dumei de Stat a Federaţiei Ruse, Boris Grizlov, şi-a anunţat intenţia de a propune excluderea de pe lista celor care primesc pensii de la Moscova a cetăţenilor care locuiesc in afara frontierelor Rusiei, inclusiv celor din Transnistria. El pune la baza deciziei faptul că „banii nu sunt un lux pentru Rusia". Astfel, adepţii rusofoni din Transnistria se pot pomeni peste noapte fără pensia primită din partea lui Putin.

ANUNŢ ŞOC. In urma unor discuţii purtate luni, la Berlin cu membrii comunităţii de emigranţi ruşi despre noua lege cu privire la conaţionali, in curs de elaborare in Duma de Stat, Boris Grizlov a declarat: "Avănd in vedere că banii pentru pensii nu sunt un lux pentru noi, membrilor Fondului de Pensii li se va recomanda să administreze cu mai multă meticulozitate acest proces şi să-i excludă pe acei pensionari care locuiesc in afara frontierelor Rusiei de pe lista celor asiguraţi din Fondul de Pensii. Acesta este un mod de pricopseală pentru unii". Declaraţia lui Grizlov a trezit nedumerire şi ingrijorare in Abhazia, Transnistria şi Osetia de Sud, unde o bună parte a populaţiei deţine cetăţenia rusă. Boris Grizlov a explicat că acest lucru se referă in primul rănd la ţările Comunităţii Statelor Independente (fostele republici sovietice fără ţările Baltice), unde locuiesc pensionari care au cetăţenie rusă şi işi asigură din pensia pe care o iau de la Moscova un trai decent pe fundalul unor costuri de viaţă mai mici. De exemplu, el s-a referit la Georgia, precizănd că a ales-o din intămplare, "pentru că incepe tot cu litera 'G', ca şi Grizlov".

MOTIVE. Marţi, Grizlov a explicat că "persoana care a lucrat şi şi-a meritat pensia trebuie să o primească indiferent de locul in care locuieşte. "Este o poziţie principială, care ii are in vedere şi pe compatrioţii noştri. Dar este posibilă şi o altă situaţie, in care persoane care nu şi-au lucrat pensia in Rusia incearcă să o obţină prin dobăndirea cetăţeniei ruse, fiind stabiliţi cu domiciliul in străinătate. Asemenea incercări există şi trebuie făcută ordine la acest capitol". Aşa-numitul ministru de externe al Abhaziei, Serghei Şamba, şi-a exprimat speranţa că Boris Grizlov s-a referit la pensionarii din Europa de Vest, care nu au nevoie de pensiile ruseşti, şi nu la cei din Abhazia. "MAE abhaz va cere explicaţii. Sper că declaraţiile lui Grizlov nu sunt decăt nişte speculaţii preelectorale", a spus Şamba. "Ani la rind pensionarii noştri au supravieţuit doar datorită pensiilor ruseşti", spune şi consilierul de stat al preşedintelui Osetiei, Konstantin Kociev. La răndul lor, deputaţii transnistreni şi-au exprimat speranţa că decizia de a suspenda pensiile pentru pensionarii nerezindenţi in Rusia nu-i va avea in vedere şi pe pensionarii din Transnistria. Preşedintele comitetului pentru legislaţie din Sovietul Suprem de la Tiraspol, Galina Antiufeeva, a spus că cetăţenii care locuiesc in spaţiul postsovietic nu poartă nici o vină şi in fond nu şi-au dorit destrămarea URSS. "Aşa s-a intămplat, că marea noastră ţară a fost ruptă in bucăţele, in ţări mici. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor continuă să se asocieze cu Federaţia Rusă.

DECEPŢIE. Pensionarii transnistreni şi-au exprimat opţiunea la referendumul din 17 septembrie 2006, cănd 97% dintre ei au votat pentru alipirea la Rusia. Practic, 80 la sută dintre transnistreni sunt cetăţeni ai Federaţiei Ruse", a spus deputatul de la Tiraspol. Preşedintele Comisiei Electorale Centrale de la Tiraspol a declarat recent că in Transnistria locuiesc 110.000 de cetăţeni ai Federaţiei Ruse, dintre care 80.000 cu drept de vot. Numărul total de locuitori ai Transnistriei este de aproximativ 700.000. "Niciodată Rusia nu a fost nedreaptă cu cetăţenii săi. Partea rusă a acordat intotdeauna ajutor şi susţinere compatrioţilor", a spus Galina Antiufeeva, exprimindu-şi speranţa că şi de data aceasta va fi la fel. Federaţia Rusă a incetat să mai susţină financiar regiunea transnistreană de la inceputul acestui an. Bugetul transnistrean a fost adoptat cu un deficit de 40%, iar liderul de la Tiraspol, Igor Smirnov, a declarat atunci că are garanţii sigure că acest deficit va fi acoperit de Moscova. Acest lucru nu s-a intămplat, iar autorităţile transnistrene au fost nevoite să reducă masiv cheltuielile pentru a putea achita pensile şi salariile.

×
Subiecte în articol: magazin Rusia grizlov