x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Ruşii, amendaţi pentru înjurături

Ruşii, amendaţi pentru înjurături

de Jurnalul National    |    13 Mai 2008   •   00:00

Autorităţile din regiunea Penza (750 km sud-est de Moscova) s-au gîndit că vor putea diminua utilizarea frecventă a înjurăturilor în vorbirea curentă prin iniţierea unui concurs pentru cele mai inspirate lozinci care să facă apel la populaţie să evite înjurăturile şi limbajul necenzurat, relatează Rompres.



Autorităţile din regiunea Penza (750 km sud-est de Moscova) s-au gîndit că vor putea diminua utilizarea frecventă a înjurăturilor în vorbirea curentă prin iniţierea unui concurs pentru cele mai inspirate lozinci care să facă apel la populaţie să evite înjurăturile şi limbajul necenzurat, relatează Rompres.
Sloganurile cele mai inspirate vor fi înscrise pe pancarte ce vor fi amplasate peste tot în oraş, pentru a le aminti oamenilor că mai bine ar recurge la o vorbă de duh decît la o referire “la originile materne”. Cîştigătorii concursului vor fi răsplătiţi şi cu premii generoase în bani. Campania împotriva înjurăturilor (mat, în limba rusă) a fost declanşată nu doar la Penza, ci în mai multe regiuni ale ţării, inclusiv la Moscova, iar psihologii consideră că se impun măsuri mai dure, deoarece în Rusia nu s-a mai înjurat atît de abundent de pe vremea lui Petru cel Mare. Guvernatorul regiunii Penza intenţionează să preia exemplul autorităţilor regionale din Belgorod, anunţînd că va institui amenzi pentru utilizarea înjurăturilor în locurile publice. Filologii consideră însă că lupta cu înjurăturile şi limbajul necenzurat ar trebui începută printr-o campanie în forţă în mass-media. “Ideea concursului din Penza nu este un lucru rău în esenţă, dar efectul va fi minim dacă limbajul necenzurat nu va dispărea din presă, audiovizual şi literatură. De exemplu, tinerii îi citesc în special pe autorii din generaţia actuală şi găsesc în opera lor expresii injurioase cu duiumul”, consideră Leonid Koloss, candidat în ştiinţe filologice. În opinia acestuia, antireclama în chip de lozuici nu este capabilă să contracareze expresia injurioasă din vorbirea curentă. Lupta inegală cu limbajul necenzurat durează în Rusia de mai mulţi ani. O acţiune similară celei din Penza s-a desfăşurat acum doi ani în regiunea Rostov. Bunăoară, oraşul Azov a fost împînzit cu pancarte de genul “Pentru a reuşi în viaţă, lasă-te de vorbirea injurioasă!”. În 2004, autorităţile din regiunea Kemerovo s-au sesizat, după ce au constatat că 71% dintre elevi nici nu înţeleg cum se poate vorbi fără înjurături. În acel an, anul şcolar la Kemerovo a început sub deviza luptei cu vorbirea necenzurată, nu se ştie însă dacă şi cu rezultat. Problema expresiilor injurioase a devenit într-atît de problematică în Rusia, încît în reţeaua Internet au fost create zeci de sisteme pentru eliminarea cuvintelor şi expresiilor necenzurate din texte. “Apariţia înjurăturilor este legată de aspiraţia oamenilor de a-şi exprima gîndurile clar şi concis. Limbajul necenzurat îl găsim pînă şi în decretele emise de Petru I. Ce-i drept, unele cuvinte şi-au pierdut sensul iniţial şi au devenit abia mai tîrziu înjurături. Problema în Rusia este că expresiile injurioase sînt folosite nu doar într-o ceartă, ci la fiecare pas”, a deplîns situaţia specialistul rus citat. În schimb, psihologii atrag atenţia că tinerii cu apetenţă pentru “cuvîntul tare” au probleme în găsirea unui loc de muncă, întrucît preferinţa pentru limbajul necenzurat denotă dezechilibru emoţional şi psihic.

×
Subiecte în articol: magazin