x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun S-a construit tunelul lumii

S-a construit tunelul lumii

de Sînziana Stancu    |    15 Oct 2010   •   00:00
S-a construit tunelul lumii

A fost străpunsă şi ultima bucată de stâncă, încheindu-se astfel construcţia celui mai lung tunel din lume, prin Alpii elveţieni.

După 14 ani de muncă, lucrările la tunelul de cale ferată Gotthard, cel mai lung tunel din lume, de 57 de kilometri, au fost, oficial, încheiate. Tunelul de sub Alpii elveţieni nu va fi însă inaugurat decât în 2016, informează BBC online.
Trenurile vor circula prin tunelul cu diametrul de 10 metri cu o viteză de până la 250 de km/h, astfel încât, de pildă, durata unei călătorii între Zürich şi Milano ar putea fi redusă cu până la aproximativ o oră şi jumătate.
Momentul încheierii lucrărilor de construcţie a fost marcat de o ceremonie transmisă în direct de televiziunile elveţiene, la vizionarea căreia au fost invitaţi miniştrii Transporturilor de pe tot continentul. Momentul simbolic al ceremoniei, care a avut loc astăzi (vineri - n.r.), în jurul orei 14:30, a fost străpungerea cu un imens utilaj de perforare, cu diametrul cât cel al tunelului, poreclit "Sissi", a ultimei bucăţi de stâncă.


MONUMENT GRANDIOS
"Tunelul Gotthard va rămâne un monument spectacular şi grandios, cu care vor fi comparate alte construcţii similare", a declarat cu mândrie, în cadrul ceremoniei, ministrul elveţian al Transporturilor, Moritz Leuenberger.

Proiectul a costat peste 8 miliarde de euro şi a fost conceput astfel încât să asigure traficul a aproximativ 300 de trenuri pe zi. La construcţia tunelului au participat 2.500 de oameni, între care opt şi-a pierdut viaţa în urma unor accidente de muncă.  
Tunelul este "un pas crucial în îmbunătăţirea reţelei europene a transporturilor şi în protecţia zonei Alpilor", susţin elveţienii. Gotthard depăşeşte tunelul feroviar Seikan (53,8 km) ce leagă insulele japoneze Honshu şi Hokkaido şi tunelul de sub Canalul Mânecii (50 km), ce leagă Anglia de Franţa.

×
Subiecte în articol: lumea