x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Şahul a venit din stele. Extratereştrii au produs "jocul minţii" pentru oameni

Şahul a venit din stele. Extratereştrii au produs "jocul minţii" pentru oameni

de Anca Aldea    |    23 Sep 2010   •   00:00

Maeştri în şah se vor reuni, săptămâna viitoare, pentru a-şi alege preşedintele. Preşedintele Federaţiei Internaţionale de Şah (FIDE). Lupta s-a anunţat grea încă de la început, de vreme ce pentru fotoliul de catifea candidează două nume de legendă - Anatoli Karpov şi Kirsan Iliumjinov. Delegaţi din peste o sută de ţări au, aşadar, o misiune dificilă. Alegerea este cu atât mai grea cu cât Iliumjinov, actualul preşedinte al FIDE, reprezintă, în ochii multora, un personaj controversat şi chiar periculos.


Alegerea prin vot a preşedintelui FIDE va avea loc la 29 septembrie, la aproximativ o săptămână de la startul celui mai mare eveniment internaţional destinat sportului minţii - Olimpiada de şah de la Hanti-Mansiisk (oraş aflat într-o regiune autonomă din Siberia). Se anunţă un sezon al schimbării? Multă lume nu crede asta. Motivele sunt direct legate de numele actualului preşedinte al FIDE, Kirsan Iliumjinov, care, pe lângă statutul de vizionar, posesor al şase autoturisme Rolls Royce, milionar în dolari şi fan al extratereştrilor, se bucură de vreo zece ani şi de titlul de guvernator al regiunii budhiste Kalmikia, bogată în petrol, de pe coasta Mării Caspice. Ca om politic l-a cunoscut pe Saddam Hussein, căruia a avut ocazia să-i împărtăşească pasiunea pentru şah. Acum, după patru ani de la dispariţia "măcelarului de la Bagdad", Iliumjinov continuă să vorbească despre prietenul Saddam. Îi simte la fel de apropiaţi atât pe cunoscutul actor Chuck Norris, cât şi pe fostul preşedinte rus Vladimir Putin, care, în 2005, a călătorit personal în Kalmikia pentru a-i oferi lui Iliumjinov un al doilea mandat de cinci ani. Pentru a câştiga imagine în rândul electoratului, guvernatorul a construit cel mai mare templu budhist din întreaga Europă şi i-a promis fiecărui păstor din Kalmikia (majoritatea populaţiei din această regiune trăieşte din agricultură) câte 100 de dolari şi un telefon mobil. Mutările inteligente duc la victorie, nu?

Ca maestru al şahului, Iliumjinov a introdus obligativitatea practicării acestui sport în programa şcolară din clasele I-IV. A avut o revelaţie în urmă cu mai mulţi ani când a fost vizitat de... extratereştri. S-a întâmplat în 1997. A fost răpit de mai multe ori de extratereştri. De fiecare dată s-a întors acasă viu şi, aparent, nevătămat. Şi la fiecare revenire le-a povestit celor din jur cele întâmplate cu lux de amănunt. A povestit, de exemplu, că mereu le-a vorbit creaturilor cu care a intrat în contact despre pasiunea vieţii lui. Fiinţe nepământeşti au venit din spaţiu pe Terra pentru a le împărtăşi oamenilor darul şahului, spune guvernatorul Kalmikiei. "Vă daţi seama că şahul este un joc cosmic? De vreme ce în trecutul (îndepărtat) nu exista internet, cum a fost posibil ca şahul să fie cunoscut în toate colţurile Pământului? Înseamnă că a fost adus aici de undeva", i-a spus recent Iliumjinov unui reporter de la cotidianul britanic The Independent. Interlocutorul jurnalistului merge mai departe cu raţiunea - dacă nu se vor găsi suficienţi oameni care să îmbrăţişeze sportul minţii, civilizaţiile din Univers vor reveni pe Pământ şi vor anihila populaţia acestei lumi.

Iliumjinov suferă, cu siguranţă, de cultul personalităţii. De pildă, a scris o autobiografie în care spune că, fără el, poporul Kalmikiăi ar fi incomplet. Probabil că se gândeşte în aceiaşi termeni atunci când vine vorba de poporul american, de vreme ce i-a scris primarului New York-ului, Michael Bloomberg, şi i-a propus construirea, pe locul fostelor Turnuri Gemene (distruse în atacurile de la 11 septembrie 2001), a unui centru religios şi sportiv. Iliumjinov i-a oferit "colegului" american zece milioane de dolari pentru a accepta ridicarea pe locul fostelor ruine a celui mai mare Centru Mondial al Şahului, o clădire sub forma Regelui de pe tabla de şah. Blocul înalt de 24 de etaje va adăposti lăcaşuri atribuite celor mai mari religii din lume (o biserică, o moschee, o sinagogă şi un templu budhist), un observator astronomic dedicat copiilor, o şcoală unde toată lumea va putea lua lecţii de şah gratuite, precum şi o sală plină de computere de unde se vor desfăşura competiţii intercontinentale online. "În următorii 100-200 de ani, oamenii vor uita de fotbal. Însă şahul va convieţui (...) Este o activitate umană care ajută creierul şi spiritul competitiv. Dar este o concurenţă fără vărsare de sânge. (Pe tabla de şah) există 64 de pătrate şi nici un strop de sânge", mărturiseşte bizarul guvernator, exprimându-şi speranţa că sportul minţii va deveni singura bătălie dintre Est şi Vest. Visul lui Iliumjinov rămâne deocamdată la stadiul de proiect pentru că nu se găsesc suficienţi bani pentru realizarea lui. Suma oferită de guvernator este insuficientă, iar "prietenii" Alexander Melnicenko şi Roman Abramovici (miliardari ruşi), pe care Iliumjinov "i-a amintit" în interviurile sale ca fiind sponsori ai Centrul Mondial de Şah de a New York, par să nu ştie că au promis vreodată cuiva bani pentru o asemenea construcţie.

×
Subiecte în articol: lumea