x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Sarbatori muzicale

Sarbatori muzicale

09 Dec 2004   •   00:00

MUZICA
Cum pana la Sarbatorile de Iarna nu mai sunt decat cateva zile, noi va propunem spre examinare marfa "de sezon".
SEBASTIAN S. EDUARD

Click pentru a mari imaginea
CD-urile cu muzica de Sarbatori au fost dintotdeauna o optiune fie ca vrei sa iei cuiva un cadou, fie ca vrei sa-ti faci tie unul. In preajma Craciunului, colindele se vand ca painea calda, fie ca vorbim de cantece traditionale romanesti, de rapsozi locali sau de muzica straina. Va prezentam o mica parte din oferta "externa", box-urile "White Christmas" si "Wonderful Christmas", care contin fiecare cate 3 CD-uri. Cu alte cuvinte, fiecare box contine in jur de 60 de cantece. Tentant, nu? White Christmas contine 3 CD-uri: "The Greatest Hits of Christmas", "All Time Favourite Party Megamix" si "White Christmas". Bing Crosby cu "White Christmas", Mahalia Jackson cu "What Child Is This", The Platters cu "Blue Christmas", Louis Armstrong cu "Zat You Santa Claus" sunt numai cateva exemple ale unor superbe piese devenite "clasice". Pentru cei care prefera piesele mai noi, exista "All Time Favourite Party Megamix" cu "All I Want For Christmas Is You" (Mariah Carrey) sau "Last Christmas" (George Michael).

Click pentru a mari imaginea

"Wonderful Christmas", al doilea CD-box in trei parti, ofera 60 de melodii in interpretarea originala. Nu lipsesc Frank Sinatra cu "Winter Wonderland", Mahalia Jackson cu "Silent Night", Nat King Cole cu "Joy to the World", Bing Cosby cu "Let It Snow, Let It Snow, Let It Snow", Gene Autry cu "Rudolph the Red Nosed Reinder", Lou Monte cu "Adeste Fideles" sau Judy Garland cu "Have Yourself a Merry Little Christmas". Prin amabilitatea Intercont Music puteti castiga unul dintre aceste CD-box-uri printr-un concurs SMS.

.

.

Ioan Gyuri Pascu ne invata "Jocul de-a joaca"

Click pentru a mari imaginea
"Multumiri maxime Energiei Universale care mi-a gasit si mie un locsor in infinitul Joc de-a joaca. Multumesc tuturor celor care ma iubesc chiar daca nu mi-o arata si tuturor celor care-mi arata lucruri chiar daca nu ma iubesc." Acesta nu este un speech de Oscar, ci cuvintele (chiar multumirile) lui Ioan Gyuri Pascu transcrise pe coperta celui mai recent album al sau: "Jocul de-a joaca". Materialul lansat de curand la casa folkistilor, Club Eliad, contine zece piese. Doua dintre acestea ("U-we, U-we" si "O hartie pe birou") au mai aparut si pe albume anterioare. Interesanta este povestea primei piese mentionate: versurile acesteia sunt scrise intr-o africana aparte.

"Sunt scrise intr-o limba inventata de mine. O africana à la Gyuri. De regula, atunci cand imi vine inspiratia, scriu versurile asa cum imi vin in romana, engleza ori in ungureste. Nu caut sa le traduc", spune Ioan Gyuri Pascu. Fara a pune la socoteala un refren in spaniola, "Jocul de-a joaca" este un album trilingv: romana, engleza si africana à la Gyuri.

Stilul muzical abordat? Nedefinit. Sau, mai bine zis, stilul care i se potriveste cel mai bine autorului. Dintre cele zece, Gyuri spune ca special a lasat sapte piese "dezbracate". De hainele tehnice, nu de altceva. Auditie placuta! (Cristina Ologeanu)
×
Subiecte în articol: christmas