x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Scandalul chinezăriilor face noi victime

Scandalul chinezăriilor face noi victime

de Pompiliu Kostas Radulescu    |    14 Aug 2007   •   00:00
Scandalul chinezăriilor face noi victime
Sursa foto: Teh Eng Koon/

După semnele de intrebare ridicate de produsele "made in China", ale căror ecouri negative au atins şi piaţa romănească, guvernul chinez ia in sfărşit măsuri: arestează un jurnalist.

După semnele de intrebare ridicate de produsele "made in China", ale căror ecouri negative au atins şi piaţa romănească, guvernul chinez ia in sfărşit măsuri: arestează un jurnalist.


Ţara arde şi... Zi Baijia, angajat al postului de televiziune Beijing TV şi realizator al unui documentar despre produse contrafăcute de pe piaţa chineză, a fost condamnat la un an de inchisoare şi la plata unei amenzi penale de 1000 de yuani (cca. 130 de dolari), după ce un complet de judecată l-a găsit vinovat de "lezarea reputaţiei unui produs tradiţional", anunţă agenţia de presă Beijing News.
Acuzat de a fi orchestrat in cursul lunii trecute o campanie de discreditare a vănzătorilor ambulanţi de produse alimentare, concretizată prin difuzarea unui material filmat in care tradiţionalele baozi (variantă a pacheţelelor de primăvară) erau umplute in loc de carne cu carton tocat şi inmuiat printr-un tratament chimic, jurnalistul chinez şi-a recunoscut in final vina afirmănd că, la momentul ralizării reportajului era... "confuz". Afirmaţia de-a dreptul hilară, oricăt de dramatic ar fi contextul, nu a făcut insă decăt să adăncească un mister in devenire...


Ţap ispăşitor. Foarte probabil, afirmă voci ce reclamă implicarea directă a guvernului chinez in acest scandal. In condiţiile in care oficialităţile neagă in continuare că ar exista o problemă de sănătate publică in ceea ce priveşte comerţul cu bunuri de larg consum in al căror conţinut au fost depistate substanţe nocive prin dozaj sau chiar ilegal de a fi folosite in produse alimentare, arestarea jurnalistului ridică mari semne de intrebare. Cu toate acestea, postul de televiziune, controlat şi el de către stat, laolaltă cu intreaga media chineză, a respins orice teorie a conspiraţiei, declarănd imediat reportajul o farsă. Oficialii Beijing TV l-au obligat pe realizator să demisioneze, adăugănd apoi că Zi Baijia a regizat intregul material avănd ca personaje principale căţiva emigranţi pe care i-a plătit să se prezinte drept vănzători ambulanţi.
"Reportajul a adus un grav deserviciu de imagine produselor chinezeşti", a transmis agenţia de presă Xinhua, adăugănd că peste 60 de ziare din china au semnat alături de Beijing TV un manifest prin care cer "infierarea neadevărurilor proliferate in presă şi refacerea credebilităţii media din China". Izul de revoluţie culturală a fost insă spulberat in finalul materialului difuzat de agenţia de presă prin citarea unor opinii contrare declaraţiei oficiale şi care susţin buna credinţă a jurnalistului condamnat.


Teoria conspiraţiei. Cu toate acestea, sau poate tocmai de aceea, şirul speculaţiilor pe această temă este departe de a se fi incheiat. Astfel, dacă reportajul este produsul un senzaţionalism ieftin ce aparţine exclusiv jurnalistului, meritul elucidării cazului revine, in ochii tuturor, autorităţilor chineze. In această situaţie, pentru cel dintăi, pedeapsa se dovedeşte a fi căt se poate de blăndă.
Voci din ce in ce mai numeroase aduc insă in atenţia publicului o teorie cu mult mai interesantă. Cea a realizatorului TV ca om de paie al guvernului care-şi recunoaşte spăşit vina, iar reportajul, o farsă de la un capăt la celălalt, sub atenta supraveghere a organelor de partid şi de stat. Menită astfel a crea convingerea că autorităţile sunt perfect capabile să pună capăt scandalului - care nici n-ar fi aşa de mare, simplă campanie de presă - cu care China s-a confruntat din ultima vreme, manevra politico-econimică ar da undă verde răspăndirii fără probleme a chinezăriilor care sunt atăt de rezistente că te ţin o viaţă. Cu condiţia să mori azi! Ceea ce n-ar fi o problemă, dacă mănănci pacheţele de primăvară umplute cu carton inmuiat in acid sulfuric!
Adevărul insă, vorba cărmaciului, peste 50 de ani!

×
Subiecte în articol: magazin