x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Schimbările introduse de Obama la Casa Albă

Schimbările introduse de Obama la Casa Albă

02 Feb 2009   •   00:00
Schimbările introduse de Obama la Casa Albă

Biroul Oval şi-a păstrat vechile decoraţiuni iar sistemul de securitate este acelaşi, însă preşedintele Barack Obama a introdus gradual o serie de schimbări care fac diferenţă între Casa "lui" Albă şi "cea" a predecesorului său, George W. Bush. Rutina din "noua" Casă Albă pare mai relaxată în ce priveşte stilul protocolar, dar mai frenetică în privinţa ritmului infernal al muncii şi mai nocturnă în cel orarelor sale, notează ziarul La Razon, citat de Agerpres.



Obama "este o persoană nocturnă", a recunoscut purtătorul său de cuvânt, Robert Gibbs. Aceasta probabil, este una din modificările cele mai radicale introduse la numărul 1600 din Pennsylvania Avenue. Dacă lui Bush îi plăcea să înceapă ziua de lucru dimineaţă şi primea la ora 7 primul calup informativ al zilei al serviciilor de inteligenţă, de la învestirea lui Obama trebuie să se aştepte până la 9 para pentru a-l vedea în Aripa de vest pe ofiţerul 'marine' al gărzii, semn că preşedintele este în birou. Primul preşedinte de culoare al SUA îşi începe ziua în sala de sport de la etajul al treilea al Casei Albe, după care ia micul dejun cu familia şi îşi ajută fetele să se pregătească de şcoală. Cum ajunge în biroul său oval ritmul devine însă infernal. De la învestirea sa la 20 ianuarie, Obama a vorbit cu peste zece şefi de stat sau de guvern, a semnat circa 15 ordine prezidenţiale şi memorandumuri şi a introdus o a doua sesiune informativă a zilei, asupra economiei. Totul s-a schimbat comparativ cu perioada Bush din ultima vreme, când pe agenda preşedintelui de abia dacă existau evenimente publice. Dacă lui Bush îi plăcea să-şi încheie ziua nu mai târziu de ora şase sau şapte seara, iar la nouă era deja în pat, Obama îşi întrerupe seara de lucru pentru a lua cina cu fiicele, dar se întoarce în birou pentru a lucra până noaptea târziu. Au fost astfel cazuri de comunicate emise până aproape de miezul nopţii. În afară de orar, s-a schimbat şi stilul. Deja în prima sa zi de lucru, a încălcat protocolul stabilit de predecesorul său - care impunea sacoul şi cravata în Biroul Oval - aşezându-se la birou doar în cămaşă. În mare parte, deoarece a urcat temperatura în termostat. Să nu uităm că vine din Hawai şi urăşte frigul.

A încercat să iasă printr-o uşă de decor
Este cunoscut însă pentru înclinaţia sa spre stilul ne protocolar. La şedinţele de lucru de la sfârşit de săptămână a introdus vestimentaţia 'sport', fapt ce era considerat o blasfemie la Casa Albă în epoca Bush. Salutul 'Să trăiţi, domnule preşedinte', cu care erau întâmpinaţi atât Bush cât şi Clinton la ceremonii, practic a dispărut. Iar săptămâna trecută, cu prilejul semnării legii egalităţii salariale pentru femei, în loc de acordurile militare, de altădată, pe bandă s-a auzit muzică de pian. Potrivit lui Gibbs, Obama 'nu este genul care să agreeze pompa şi ocaziile'. 'Îl interesează mai mult substanţa funcţiei', a asigurat el, într-un interviu acordat postului de radio CBS. Alte inovaţii pe care noul preşedinte, cu 14 ani mai tânăr decât predecesorul său, pare dispus să le introducă, este o schimbare în alimentaţie - dacă lui Bush îi plăcea mâncarea tradiţională americană - Obama preferă salatele cu rucola şi infuziile - şi viaţa socială la Casa Albă. Deja a oferit primul său cocteil liderilor Congresului, iar la sfârşitul săptămânii a fost invitat de mai mulţi congresmeni, democraţi şi republicani, la finala de fotbal american, aşa numita 'Super Bowl', pe care au urmărit-o din auditoriul reşedinţei prezidenţiale. Dacă familia Bush de abia dacă ieşit din casă de câteva zeci de ori în cei opt ani de mandat, Obama a promis că o va scoate în oraş pe soţia sa, Michelle, cel puţin o dată pe săptămână. Cu ritmul infernal de muncă pe care şi l-a propus, ceea ce noul preşedinte încă nu a reuşit să facă este să redecoreze Biroul Oval, unde pe jos se mai află covorul cu razele soarelui, pe care l-a comandat Bush. Soţii Obama au angajat deja un decorator, Michael Smith, pentru a-i ajuta să facă din Casa Albă un cămin în care să se simtă în largul lor. Sunt destul de aproape pentru a reuşi acest lucru, dar mai au încă nevoie de ceva timp pentru a domina toate hăţişurile noii lor reşedinţe. Şi atunci vor putea evita momentele penibile, cum i s-a întâmplat zilele trecute preşedintelui, care a încercat să iasă printr-o uşă care era, de fapt, de decor.

×
Subiecte în articol: bush obama lumea