x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Se reduce numărul angajaţilor din industria de apărare

Se reduce numărul angajaţilor din industria de apărare

de Ovidiu Ciutescu    |    21 Apr 2008   •   00:00
Se reduce numărul angajaţilor din industria de apărare

Numărul angajaţilor din industria de apărare ar putea fi redus cu 1.025 de persoane în anul 2008,potrivit unui proiect de Hotărîre de Guvern publicat pe pagina de internet a Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).

Numărul angajaţilor din industria de apărare ar putea fi redus cu 1.025 de persoane în anul 2008,potrivit unui proiect de Hotărîre de Guvern publicat pe pagina de internet a Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).

RESTRUCTURĂRI. Decizia prevede aceste modificări datorită faptului că la ora actuală numărul de angajaţi din acest sector este nejustificat: "Prin proiectul de Hotărîre de Guvern pentru anul 2008 se propune un număr de 1.600 de persoane, în sădere cu 1.025 de persoane faţă de anul 2007 şi cu 1.810 persoane faţă de anul 2006. Acest număr de personal este strict necesar pentru desfăşurarea activităţilor de restructurare şi privatizare, precum şi pentru paza şi administrarea patrimoniului". Pentru anul 2007, tot printr-o Hotărîre de Guvern, s-a stabilit ca numărul mediu maxim anual de angajaţi să fie 2.625. Conform legii, anual, prin Hotărîre de Guvern se stabileşte numărul mediu maxim de persoane pentru operatorii economici din industria de apărare care efectuează activităţile de mai sus cu salariaţi încadraţi cu contract individual de muncă pe durată nedeterminată şi care nu desfăşoară activitate de bază din lipsă de comenzi sau de contracte: "În anul 2008 restructurarea industriei de apărare va continua în condiţiile în care România este membră în NATO şi UE. În această situaţie preocupările privind restructurarea industriei de apărare vor fi orientate în direcţia dezvoltării unor produse militare compatibile cu cele aflate în dotarea armatelor din cadrul NATO şi realizării de parteneriate cu firme de prestigiu de peste hotare, acordîndu-se, în acelaşi timp, o atenţie deosebită eficientizării activităţilor economice, creşterii productivităţii, finalizării investiţiilor, revigorării cercetării-proiectării proprii şi reducerii structurilor de personal".


PE BANI PUBLICI. Pentru a privatiza, în 2008, operatorii economici din industria de armament, în special a celor din structura CN Romarm SA, trebuie făcută o redimensionare a capacităţilor de producţie, conversia unor capacităţi de producţie militară la producţie civilă, modernizarea şi retehnologizarea unor capacităţi de producţie precum şi vînzarea pachetelor de acţiuni: "Continuarea procesului de restructurare în anul 2008 implică cheltuieli materiale şi cheltuieli pentru remuneraţia personalului folosit la realizarea acestor activităţi, precum şi a celor de întreţinere, reparaţii, pază, conservare şi administrative. Pe de altă parte, avînd în vedere importanţa strategică a industriei de apărare, indiferent de nivelul comenzilor militare, pentru menţinerea în funcţiune a unor operatori economici este necesară susţinerea bugetară, în perioada în care aceştia nu desfăşoară activitatea de bază, pînă la privatizarea acestora". Preşedintele AVAS, Teodor Atanasiu, a declarat, la începutul lunii martie, la Alba Iulia, că industria de apărare are mari probleme, care pot fi rezolvate doar prin privatizare. Acesta a recunoscut că s-au făcut şi investiţii, linii de producţie armament şi muniţie tip NATO, dar a spus că acestea s-au făcut doar pe cîte un calibru, nu pe mai multe calibre, iar comenzile au fost reduse. În tot acest timp, scoietăţile din industria de apărare au înregistrat datorii către statul romîn, care a garantat împrumuturile luate de la bănci pentru achiziţionarea liniilor de producţie NATO şi s-a ajuns la situaţia actuală, în care toate firmele din apărare au datorii uriaşe, a afirmat Atanasiu. El a mai spus că societăţile comerciale care fac parte din industria de apărare vor fi privatizate după ce o parte a activelor acestora vor fi vîndute pentru recuperarea datoriilor de către stat. Din industria de apărare fac parte uzinele din Cugir, Sadu, Reşiţa, Moreni, Ploieşti, Zărneşti, Braşov, Mija şi Bucureşti.

×
Subiecte în articol: magazin anul industria apărare