x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Secretul lui Oreste

Secretul lui Oreste

de Pompiliu Kostas Radulescu    |    29 Feb 2008   •   00:00
Secretul lui Oreste

După ce şi-a impus “Codul” drept radiografie a multor teme controversate, Oreste Teodorescu iese din nou la rampă.

După ce şi-a impus “Codul” drept radiografie a multor teme controversate, Oreste Teodorescu iese din nou la rampă.


ANVERGURĂ. Martinism, kabbala, gnoza, alchimie, hermetism, astrologie, tarot, rozicrucianism, teozofie sau antroposofie, iata tot atâtea teme incitante pe care Centrul Independent de Studii şi Cercetări Ezoterice le-a propus prin seria de conferinţe lansată în iarna lui 2007. Personalităţi marcante ale vieţii spirituale de pe toate continentele, din Benin pâna în Anglia şi din America de Sud în Grecia au fost pe rând invitate să vorbească publicului românesc. Sâmbătă 1 martie, la orele 14.00, în sala I.C.Brătianu a Universităţii Populare Dalles, cunoscutul jurnalist şi om de televiziune Oreste Teodorescu, va intra “În culisele societăţilor secrete”, într-o nouă conferinţă organizată de Centrul Independent de Studii şi Cercetări Ezoterice.


RECONECTAREA LA TRADIŢIE. Ajuns deja la a patra conferinţă din seria dedicată societăţior secrete, Centrul Independent de Studii şi Cercetări Ezoterice lasează şi în continuare publicului românesc întrebări şi răspunsuri esenţiale în înţelegerea unor teme fundamentale ale culturii şi tradiţiei europene din care, nu cu mult timp în urmă, şi ţara noastră făcea parte.

“Centrul a luat fiinţă anul trecut, din iniţiativa membrilor unor societăţi iniţiatice româneşti, ca interfaţă între acestea şi lumea profană”, explică dr. Vlad Sauciuc, preşedintele C.I.S.C.E. şi director al revistei de cultură ezoterică "Iniţierea". ”Am pornit de la convingerea că tradiţia ezoterică occidentală este, din pacate, insuficient şi incomplet cunoscută în ţara noastră. Pe de alta parte, suntem siguri ca sunt mulţi cei care aşteptau apariţia unei structuri de acest fel, menită să abordeze, într-un mod organizat şi coerent, conceptele fundamentale, filosofice, istorice, hermeneutice, antropologice ori sociologice ale acestei tradiţii, din care România face parte şi la care a fost reconectată dupa anii de întuneric roşu din a doua jumătate a secolului trecut”.

CULTURĂ EZOTERICĂ. Fără a rămâne la nivelul declaraţiilor de intenţie, Centrul Independent de Studii si Cercetari Ezoterice lansează pe data de 19 octombrie 2007, şi publicaţia trimestrială "Iniţierea", odată cu prima conferinţă susţinută de două mari personalităţi ale ezoterismului apusean, Michael Buckley (Anglia) şi Piers Vaughan (SUA). Evenimentul s-a desfăşurat, succesiv, în două spaţii cu rezonanţă istorică: Muzeul Naţional al Literaturii Române şi respectiv sala I.C.Brătianu a Universităţii Populare “Dalles”, aşezământ cultural înfiinţat de soţia marelui om politic Ion C. Brătianu în anii de după Primul Razboi Mondial. De altfel, la ora şi în locul deja consacrate de acţiunile culturale de până acum ale C.I.S.C.E., va avea loc şi conferinţa de sâmbăta asta, care îl are ca invitat pe Oreste Teodorescu.

 

”Revista "Iniţierea" poartă un nume celebru în lumea ezoterismului, fiind omonima celei fondate în 1888 de către doctorul Gerard Encausse (Papus), “L’Initiation” , care apare şi astăzi la Paris, sub conducerea scriitorului şi filosofului Yves-Fred Boisset”, explică dr. Sauciuc. “A nu se înţelege însă că această revistă ar fi o versiune în limba româna a periodicului francez. Dimpotrivă. Are o structură total diferită de cea a “surorii ei mai mari”, chiar dacă beneficiem de dreptul de a folosi articolele apărute de-a lungul anilor în publicaţia pariziană. Cu timpul o vom face, pentru că sunt lucrări de mare valoare, din toate punctele de vedere, inclusiv istoric. Scopul nostru este de a pune la dispoziţia cititorilor materiale instructive, în care aceştia să găsească informatii utile despre subiecte legate de multiplele faţete ale tradiţiei ezoterice occidentale: kabbala, alchimie, astrologie, tarot, hemetism, magie, precum şi pagini din istoria organizaţiilor iniţiatice străine, dar şi româneşti, fie ele rozicruciene, martiniste ori masonice. De altfel, aceste lucruri le-am scris deja pe site-ul revistei noastre, acolo unde pot fi găsite şi câteva articole din primul număr (n.n. www.initierea.ro). Dincolo de toate acestea, vă aşteptăm alături de noi pe 1 martie, la orele 14! Fiţi bineveniţi!”.

×
Subiecte în articol: magazin