x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun „Şi căţelul cui rămâne?” Ultima modă în divorţuri: disputa custodiei animalului de companie

„Şi căţelul cui rămâne?” Ultima modă în divorţuri: disputa custodiei animalului de companie

14 Iul 2011   •   13:12
„Şi căţelul cui rămâne?” Ultima modă în divorţuri: disputa custodiei animalului de companie

'Eu biblioteca, tu dulapul!' si 'Eu un scaun, tu un scaun!' sunt replici des intalnite intre doi parteneri aflati in pragul divortului. La acestea se adauga, de cele mai multe ori, un proces de custodie asupra copilului, acolo unde este cazul. Insa, mai nou, din ce in ce mai multe cupluri fara mostenitori au inlocuit disputa custodiei copilului cu cea a... animalului de companie. Si nu putini sunt cei care apeleaza la avocati costisitori pentru astfel de cazuri, atat in Marea Britanie, cat si in SUA.

Avocatii britanici specializati in divorturi s-au obisnuit deja sa fie solicitati pentru a apara 'parintii' in disputa lor la tribunal pentru 'copilul' necuvantator, fie ca este vorba de cupluri care divorteaza sau de cele care nu sunt casatorite si hotarasc sa se desparta. 'Custodia asupra animalelor se intalneste cel mai adesea la cuplurile fara copii, pentru care animalele devin un surogat al acestora', spune Martin Loxeley, seful unui cabinet de avocatura din orasul britanic Sheffield, citat de Daily Mail. In mod special, acesta isi aminteste de cazul unui cuplu care a obtinut custodie comuna asupra celor doi labradori ai familiei, cainii schimband casele la fiecare sfarsit de saptamana. Avocatul adauga ca, in cazul in care nu se ajunge la o intelegere de comun acord, 'copilul'risca sa sfarseasca intr-un adapost pentru animale.

In urma unui sondaj efectuat de o companie britanica, a reiesit si faptul ca 20% dintre cuplurile care se separa fac demersuri legale pentru a stabili regulile de custodie comuna a animalului. Si cum un astfel de proces nu este prea ieftin, unele persoane scotand din buzunar sume ajungand pana la 28.000 de euro, cel mai des intalnite cazuri de procese de custodie asupra animalelor de companie sunt in randul vedetelor. Cel mai recent este cel al cantaretei Cheryl Cole, care s-a luptat la tribunal cu fostul sau sot, Ashley Cole, asupra custodiei celor doi chihuhua ai familiei, Buster si Coco. In cele din urma, s-a zvonit ca Ashley a stabilit ore de vizita pentru cantareata. O astfel de intelegere este reversibila si poate fi anulata in cazul unei reconcilieri.

Insa, daca in cazul englezilor, batalia legala intre parteneri implica, de cele mai multe ori, disputa asupra piscii sau cainelui, americanii par sa conduca detasat la aceste proceduri legale. Avocatii americani spun ca le-au trecut prin maini cereri de custodie pentru papagali, cai, maimute, tarantule si, intr-un caz, chiar o broasca, care a dovedit o adevarata lipsa de bun simt fata de aceste demersuri, murind in mijlocul procesului.

Cel mai mare avantaj in astfel de cazuri par sa le aiba firmele de avocatura, care au ajuns sa se specializeze in negocierea contractelor prenuptiale incluzand clauza animalului de companie. Asfte. a luat nastere o noua 'specie' de avocati, denumiti sugestiv 'pet lawyers' ('avocatii animalelor de companie'), care isi promoveaza serviciile prin slogane de genul: 'Tu iei masina, eu iau pisica'.

Bineinteles, si americanii au propriile vedete care apeleaza la astfel de servicii. Atunci cand s-au despartit, Kirsten Dunst si Jake Gyllenhaal si-au disputat custodia asupra ciobanescului german Atticus. In acelasi mod, Drew Barrymore l-a plimbat prin tribunale pe fostul sau sot, Tom Green, pentru custodia labradorul Flossie. (A.C.T.)

×