x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Sonda americană Phoenix s-a instalat cu succes pe Marte - video

Sonda americană Phoenix s-a instalat cu succes pe Marte - video

26 Mai 2008   •   00:00

După o călătorie de nouă luni, sonda americană Phoenix s-a instalat cu succes pe Marte, duminică, la ora 23.38 GMT, pentru a studia gheaţa din permafrostul arctic al planetei roşii şi indicii chimici ai unor posibile forme de viaţă primitivă.



După o călătorie de nouă luni, sonda americană Phoenix s-a instalat cu succes pe Marte, duminică, la ora 23.38 GMT, pentru a studia gheaţa din permafrostul arctic al planetei roşii şi indicii chimici ai unor posibile forme de viaţă primitivă, informează AFP.

Responsabilii misiunii, specialiştii de la Jet Propulsion Laboratory (JPL) al NASA, din Pasadena (California), s-au felicitat pentru reuşita misiunii, după ce sonda Phoenix s-a plasat exact pe axa prevăzută.

Lansată pe 4 august 2007, Phoenix este primul vehicul care s-a plasat în regiunea arctică marţiană, pentru o misiune de trei luni.

După 679 de milioane de kilometri parcurşi, Phoenix a intrat în atmosfera marţiană înaltă pe 25 mai, în jurul orei 23.30 GMT, cu o viteză de 21.000 de kilometri/oră, şi a început o coborîre periculoasă, după care s-a aşezat pe sol în jurul orei 23.38 GMT.

Confirmarea radio s-a făcut la 23.53 GMT, pentru că sunt necesare 15,3 minute pentru ca semnalul să parcurgă cu viteza luminii distanţa de 276 milioane de kilometri care separă Marte de Pămînt.

Din punct de vedere istoric, doar 45% dintre tentativele de instalare pe Marte au reuşit.

Responsabilii au numit această coborîre periculoasă pe solul marţian "cele şapte minute de teroare".

Ca şi vehiculele precedente, Phoenix a utilizat un scut termic pentru a frîna la intrarea în atmosfera marţiană şi a deschis apoi o paraşută supersonică pentru a încetini viteza. Sonda s-a aşezat pe cele trei picioare în regiunea Vastitas Borealis, cîmpie situată la o latitudine corespunzătoare nordului regiunii Alaska pe suprafaţa terestră.

Instrumentele sondei pot, după analizarea compoziţiei permafrostului marţian, să găsească molecule de carbon şi hidrogen - elemente necesare vieţii - precum şi alte componente chimice, determinînd, în acest fel, posibilităţile ca o formă de viaţă primitivă să fi fost sau să fie încă posibilă pe Marte.

Phoenix urmează să desfăşoare un braţ articulat de 2,35 metri, capabil să sape la adîncime de un metru. Oamenii de ştiinţă speră că robotul va găsi gheaţă.

Ei sunt, în prezent, de acord cu privire la posibilitatea ca Marte, a cărei formare datează, ca şi pentru Pămînt, de circa 4,6 miliarde de ani, să fi fost, într-o perioadă, foarte umedă.

Cu cele două antene solare desfăşurate, Phoenix măsoară 5 metri lungime şi cîntăreşte 350 kg, din care 55 reprezintă greutatea instrumentelor ştiinţifice.

Sonda a fost fabricată de grupul Lockheed Martin şi a costat 420 de milioane de dolari.

Sonda americană Mars Odyssey a detectat în 2002 vaste cantităţi de hidrogen la suprafaţa planetei, confirmînd faptul că Marte, mai ales în regiunile polare, este acoperit de gheaţă.

Alţi doi roboţi americani, Opportunity şi Spirit, care continuă de trei ani să exploreze suprafaţa lui Marte la ecuator, au descoperit indici ale prezenţei apei în trecutul planetei.
  • Mediafax



Procedura de asolizare - animaţie

×
Subiecte în articol: magazin Phoenix marte sonda