x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Sportul romanesc in 2006

Sportul romanesc in 2006

de Adrian Vaduva    |    29 Dec 2006   •   00:00
Sportul romanesc in 2006

Gimnastica a decazut, handbalul a renascut. Din 1981 incoace este prima oara cand echipa feminina de gimnastica a terminat un campionat mondial fara a urca pe podium.

Gimnastica a decazut, handbalul a renascut. Din 1981 incoace este prima oara cand echipa feminina de gimnastica a terminat un campionat mondial fara a urca pe podium. Niciodata nu s-a simtit mai acut lipsa celor doi tehnicieni Octavian Belu si Mariana Bitang, deveniti intre timp consilieri ai presedintelui Basescu. Sub conducerea celor mai buni antrenori din lume, locul 2 era considerat un esec, pe cand in prezent pozitia 4 a fost privita ca o mare realizare inclusiv de catre presedintele FRG, Adrian Stoica: "Am obtinut o performanta foarte buna, in momentul in care suntem in schimbare de echipe. Succesul fetelor, precum si cel al baietilor au fost obtinute in conditiile in care am avut destui accidentati". S-a dat vina ba pe accidentari, ba ca sunt prea putine sportive de valoare, ba ca oricum scuzele n-au lipsit niciodata.

Scuze. Multi ar spune ca oficialul are dreptate, insa lipsa unui lot numeros a fost o problema si mai inainte, numai pretentiile erau altele. Delegatia Romaniei a cucerit la CM de la Aarhus doua medalii, ambele de catre Sandra Izbasa, una de argint (la barna) si una de bronz la individual compus. Cu toate acestea, actualul coordonator al lotului national, Nicolae Forminte, este sigur ca Romania va ramane o forta in gimnastica mondiala si va lupta la orice competitie pentru obtinerea medaliilor si a unei pozitii cat mai bune in clasament. Si totusi ceva nu suna tocmai bine. Obtinerea unei pozitii cat mai bune parca zgarie urechile iubitorilor de gimnastica de la noi. Unde sunt vremurile cand scopul era medalia olimpica? Unde sunt tehnicienii pe care orice nationala din lume si i-ar fi dorit? Unde sunt timpurile cand Romania pleca la orice campionat olimpic, mondial sau european drept favorita?

Vor trece multi ani pana cand lotul feminin de gimnastica va repeta performantele din trecut. Un lucru este sigur: ne va lipsi emotia dinaintea inceperii unui concurs important si mai ales ne va lipsi mandria de a le privi pe acele fete micute urcand pe cea mai inalta treapta a podiumului.
Info - Handbal 2006

Anul acesta a fost unul reusit pentru handbalul romanesc. Cele mai multe bucurii, dar si cele mai multe amaraciuni au fost datorate/cauzate echipei feminine a Romaniei, care, desi vicecampioana mondiala, a ratat in fata Serbiei prezenta la campionatul european. Regretele sunt cu atat mai mari, cu cat la Cupa Mondiala, care a avut loc in Danemarca, formatia lui Gheorghe Tadici a aratat ca este una dintre cele mai bune din lume. Ca si anul trecut, tricolorele au pierdut finala in fata Rusiei, demonstrand ca nu intamplator sunt vicecampioane mondiale. Si ca tot vorbim despre Campionatul Mondial, Romania trebuie sa depaseasca Suedia, echipa cu care elevele lui Tadici si Musi vor lupta in 2007 pentru un loc la Campionatul Mondial.

Dupa 18 ani de seceta pentru handbalul de club romanesc, Steaua, echipa antrenata de Vasile Stanga, a reusit in aceasta primavara sa castige primul trofeu european de dupa Revolutie, Cupa EHF. "Este victoria noastra, a tuturor romanilor, e un moment extraordinar, nu mai am cuvinte. Sunt convins ca s-au uitat foarte multi romani la meci si dedicam cupa tuturor iubitorilor de handbal si nu numai. O parte din ea o dedicam fotbalistilor de la Steaua. Daca si noi, pe vremea noastra, am fi avut un asemenea public si atmosfera eram campioni mondiali. Mai am acest nucleu de echipa inca un an si sper ca acum vor veni la echipa sponsori adevarati, ca sa castigam campionatul si sa facem o echipa de Liga Campionilor", a spus Stanga.
×