x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Stefan Hrusca este cu noi de Craciun

Stefan Hrusca este cu noi de Craciun

de Claudia Daboveanu    |    09 Dec 2005   •   00:00
Stefan Hrusca este cu noi de Craciun
MUZICA
Nu s-a facut invatator pentru ca ursitoarele i-au harazit o voce care sa fie balsam pentru suflet. Ne colinda. Florile-s dalbe…

Cand ati venit in Romania pentru albumul "Iarasi flori dalbe"?
Stefan Hrusca: Pentru lansare, pe 21 noiembrie, dar inregistrarea am facut-o in octombrie, in studioul lui Adi Ordean.

De ce aici?
Pentru ca sunt oameni cu care simt ca pot sa comunic si sa ma ajut cu ei in proiecte. Cu inginerul de sunet George Nemeznic sunt deja la al patrulea album. Compozitorul George Natsis ma ajuta din ’90, de la primul meu album. Apoi, cineva care e langa mine de la al treilea album: Marius Florescu.

Tobosarul…
Dobasul ii zic eu (rade). E percutionist, conservatorist, profesor la Arad, la o scoala de muzica extraordinar de faina… M-am obisnuit cu toti, nu pot sa plec la treaba fara nici unul din ei. Imi dau un plus de siguranta.

Vanzarile sunt fabuloase. Deja la a cincea zi de cand a aparut pe piata, se vandusera 30.000 de exemplare, iar asta inseamna disc de aur.
Multam fain! Am stat in tensiune, am fost anuntat despre asta dupa ce nu dormisem aproape deloc de cand am venit in tara. Cum am aflat despre asta, am putut dormi linistit vreo sase ceasuri incontinuu.

Spuneti-ne despre "Iarasi flori dalbe"!
E un album care face parte dintr-un ciclu de albume de colinde Hrusca, stiute, culese, pastrate, adunate, lucrate si prezentate prin propria "sita". Eu asa ii redau romanului colindul ancestral stramosesc.

Au mai aparut colinde de pe acest album si in alte albume?
Am pe acest album o varianta a colindului cerbului, "Mandru-si canta-un cerb in codru". Prima varianta am inregistrat-o in ’90, dar ceea ce propun acum este o varianta auzita de la profesorul Fat, din Desesti. Colindul cerbului are o extraordinar de mare varietate in zona Maramuresului. Cum se colinda la Ieud nu se colinda prin satele vecine. In afara de arhicunoscutele "O, ce veste" sau "Trei pastori", care se canta cam la fel peste tot, fiecare loc din Maramures isi are colindele lui cu care se mandreste. Toate poarta amprenta locului. De exemplu, "Sus, sus, sus, pe langa luna" e colind ieudenesc. La fel, "Hristos de nu se nastea".

Cand plecati inapoi, in Canada, si ce faceti pana atunci?
Imi promovez albumul printr-o serie de concerte in tara. L-am inceput cu Timisoara, il inchei cu Galati, pe 11. Pe 26 plec in Canada, la familie.

Acum cativa ani, ati dat un concert de colinde senzational, la TNB. Acum de ce ocoliti Bucurestiul?
E buna intrebarea. Stii ca m-am intrebat si eu? Nu s-a… legat. Oricum, la anu’ promit 100% pentru bucuresteni o surpriza foarte, foarte mare de Craciun. O sa fie o mare bucurie sufleteasca mai ales pentru mine, ca dau din bucuria mea. Anul asta… n-a fost sa fie.

In strainatate ce vi se cere cel mai mult sa cantati?
De obicei, cant la Boston, Chicago, Los Angeles, Houston, unde sunt multi romani. Imi organizez singur repertoriul, le cant toate piesele mele, de ani de zile, nu numai colinde.

"Ruga pentru parinti" nu lipseste, banuiesc…
Absolut niciodata!

Ce a insemnat perioada Cenaclului "Flacara"?
Au fost momente foarte intens traite. Eram in floarea varstei cand am debutat in cenaclu, aveam 23 de ani. Aceea a fost scoala de modelare a noastra, a folkistilor. Pentru mine, a fost o mana intinsa de poetul Adrian Paunescu, spre schimbarea destinului. Eu ma vedeam pentru tot restul vietii invatator - am si fost, cinci ani - si nu voiam sa renunt la asta, chiar daca eram de trei luni in cenaclu. Pana am facut "Ruga pentru parinti" si "La nunta ta". Atunci mi-am dat seama ca am ceva de zis. De fapt, publicul a fost cel care m-a convins ca asta-i calea de urmat. El mi-a stabilit soarta, in afara de Cel de Sus si de steaua mea norocoasa.

Dar pana-n Craciunul viitor nu ne mai pregatiti nimic?
Ba da! Abia am terminat un album de creatie, "Balade speciale", pe versuri de George Tarnea. Un proiect inceput cu George in 2000. Au fost niste piedici, intre timp: am pierdut-o pe mama in 2001, apoi s-a dus George, in 2002… Regretul meu cel mare e ca George n-a apucat sa-l vada terminat. Am mai stat un pic sa-mi treaca supararea pricinuita de pierderea lui. Bine, n-o sa-mi treaca niciodata… George a fost alaturi de mine din 1992, ii simt lipsa cum cred ca nu i-o simte nimeni. Albumul il voi lansa in martie. Videoclipul il filmez mai devreme, pe 12, luna asta, sa fie difuzat pana atunci. Primavara viitoare i-o dedic lui George Tarnea.

Il iubim la plus infinit


"Ruga pentru parinti", "Fostele iubiri", "La nunta ta", "Copacul indragostit", "Vara promisa", "Urare pentru indragostiti", "Nunta de flori", toate colindele… Care cantec sa-l alegi? Cum sa spui: "Asta-mi place mai mult decat celalalt?". Ce nedrepte-s clasamentele si clasificarile! Glasul de aur i-a adus discuri de aur. Din Ieud in Canada, via lumea-ntreaga, Stefan Hrusca face ce stie el cel mai bine. Canta. Iarasi. "Iarasi flori dalbe" Aproape c-a venit noaptea de Ajun…

La multi ani, Stefan Hrusca!


In 1991 s-a stabilit in Canada, la Toronto. Dar sufletul si prietenii i-au ramas aici. Unde revine mereu. Anul acesta a facut ce-a facut si si-a serbat ziua de nastere in tara, la Brasov. Prin munca. Si prin marea sa pasiune, muzica. Adica printr-unul dintre concertele itinerante de promovare a celui mai recent album, "Iarasi flori dalbe". Apropo, la 8 decembrie, Stefan Hrusca a implinit 48 de ani (pe care nu-i arata). Ii dorim la multi ani, sanatosi si fericiti!

CANTECE DE SARBATOARE

TEME RELIGIOASE


Adriana - "Mai aproape de cer"
Disparuta din peisajul mediatic de ceva vreme, tanara Adriana se mentine, totusi, in atentia ascultatorilor cu proiectul intitulat "Mai aproape de cer". Un album tocmai bun de ascultat in aceasta perioada a Sarbatorilor de iarna. Acesta contine cateva teme din slujbele romano-catolice pe care Adriana le canta pe cand era solista Corului Bisericii din Iasi. Pe acest material, ea interpreteaza aceste teme alaturi de Corul Mixt si Orga Tubulara chiar in Catedrala din Iasi (inregistrarea a fost facuta cu un studio mobil!).

COLINDE SI "RUGA"


Paula Seling - "Album de Craciun"

Paula Seling se alatura si ea artistilor care pastreaza vie traditia. Pentru Paula, Craciunul este si o dubla sarbatoare, pentru ca ea s-a nascut chiar pe 25 decembrie. "Album de Craciun" cuprinde 17 piese, dintre care 16 sunt colinde mai mult sau mai putin cunoscute, la care se adauga si "Ruga" lui Vali Sterian. Pintre piesele de pe acest album editat de Fundatia Phoenix se numara: "Colindam, colindam", "O, ce veste minunata", "Astazi s-a nascut Hristos", "Domn, Domn sa-naltam", "Cerul si pamantul", "Florile Dalbe", "Silent Nigh".

BUCURIA SARBATORII


Narcisa Suciu - "Ce bucurie... de Caciun" Lansat in 2003, albumul Narcisei Suciu "Ce bucurie… de Craciun!", reeditat in 2005 de Fundatia PHOENIX, contine 12 piese. Printre acestea se regasesc colinde traditionale, reorchestrate de Petre Cotarcea ("Deschide usa, crestine!", "Cerul si pamantul", "Florile dalbe","Astazi s-a nascut Hristos") sau compozitii semnate de Daniel Craciun.
Imaginea acestui proiect discografic este chiar Daria - fiica Narcisei si a lui Daniel Craciun.

PENTRU COPII


Bimbam - "Craciunul cu Bimbam" Corul de copii Bimbam lanseaza si el un album cu piese de Craciun. "Craciunul cu Bimbam" contine 30 de colinde romanesti si internationale, realizand o poveste cristalina despre spiritul Sarbatorilor: "Twelve Days of Christmas", "Winter Wonderland", "Jingle Bells", "Rocking Around The Christmas Tree", "Mos Craciun cu plete dalbe", "Saniuta fuge", Mos Craciun a-ntarziat", "Let It Snow". "Rugaciune de Craciun" (Negativ), "La Multi Ani" (Negativ).

SEARA MAGICA


Ducu Bertzi - "Seara de Craciun"
Cu "antecedente" in materie de colinde, Ducu Bertzi revine in peisajul muzical cu un nou album dedicat sfintei sarbatori a nasterii Domnului. "Seara de Craciun" contine 14 piese din zona de bastina a folkistului: Maramures. "Primeneste-ti gazda casa", "Cheama-ti gazda", "Seara serilor", "Trei pastori", "Veniti Pastori in Viflaiem" sunt doar cateva dintre titlurile de pe acest material discografic. Albumul a fost realizat cu sprijinul lui Mihai Nenita (responsabil cu reorchestratul), al lui Oliver Sterian (responsabil cu clapele si efectele speciale de pe album). Inregistrarile au demarat la inceputul lunii februarie 2005 si s-au terminat abia la venirea toamnei... "Inregistrarile au durat destul timp, caci Mihai a propus la fiecare piesa o alta abordare, asa incat sa nu semene doua piese intre ele, ca aranjament. Apoi mai ia cu imprumut o chitara clasica de la Mihai Pokorski, mai pune momentele indelungate de sueta, au mai fost turneele - cand Oliver, cand noi - astfel incat la mixajul final ciresul din curtea studioului avea deja si fructe", povesteste Ducu.
×
Subiecte în articol: craciun colinde hruşcă georg albu