x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Studiu - Bucureşti cu oameni cinstiţi

Studiu - Bucureşti cu oameni cinstiţi

de Ovidiu Ciutescu    |    23 Iul 2007   •   00:00
Studiu - Bucureşti cu oameni cinstiţi

Revista Reader’s Digest a stabilit un top al oraşelor cu cei mai cinstiţi oameni din lume. Capitala Romăniei s-a situat pe un "onorant" loc 29 in acest top.


Revista Reader’s Digest a stabilit un top al oraşelor cu cei mai cinstiţi oameni din lume. Capitala Romăniei s-a situat pe un "onorant" loc 29 in acest top.

Bucureştiul ocupă poziţia a 29-a intr-un clasament al oraşelor cu cei mai cinstiţi locuitori, stabilit de reporterii revistei Reader's Digest in urma unui test care a inclus 32 de ţări şi care a constat in "pierderea" intenţionată a 960 de telefoane mobile in locuri publice.

TESTUL. Reporterii revistei din cele mai populate oraşe din 32 de ţări au fost rugaţi să "piardă", in locuri publice, 960 de telefoane mobile nou-nouţe, cu o valoare medie pe piaţă. Rezultatul - din 960, au fost recuperate 68%, adică 654. Cercetătorii din fiecare ţară şi-au organizat şi realizat propriul test, ţinănd telefonul mobil "pierdut" sub observaţie, de la distanţă. Au sunat la numărul de telefon respectiv, pentru a vedea dacă răspunde cineva, după care au vrut să verifice trei lucruri: mai intăi, dacă persoana in cauză acceptă să returneze telefonul, apoi, dacă sună ulterior la numerele de telefon inregistrate in memoria mobilului şi, 3, dacă păstrează telefonul.

CORECŢI. Procentul cel mai ridicat de retururi a fost inregistrat in cel mai mic oraş care a participat la test: Ljubljana, capitala slovenă cu o populaţie de numai 267.000 de locuitori. Aici, un singur telefon din cele 30 nu a fost returnat proprietarului. Pe locul imediat următor s-a aflat una dintre cele mai mari metropole ale lumii, Toronto (Canada), care are o populaţie de 5,4 milioane de locuitori, aici fiind returnate 28 din cele 30 de telefoane "pierdute". Capitala Coreei de Sud, Seul, s-a situat pe locul al treilea, urmată de Stockholm (Suedia), unde oamenii au afirmat că a face un bine cuiva este un lucru absolut normal, in viaţa de zi cu zi. Pe locul al cincilea in clasament, cu 24 de telefoane returnate, s-au situat Bombay (India), Manila (Filipine) şi New York.

BUCUREŞTI... In ceea ce-i priveşte pe locuitorii Bucureştiului, rezultatele testului realizat de reporterii Reader's Digest pe 4 şi 5 aprilie 2007 arată că peste jumătate dintre aceştia (53%) au dovedit că nu sunt cinstiţi. Astfel, din cele 30 de telefoane Nokia 2610 "uitate" in trei locuri aglomerate din Capitală - la un supermarket din Militari, in Piaţa Universităţii şi in Parcul Cişmigiu -, doar 14 au fost inapoiate, restul de 16 fiind insuşite de cei ce le-au găsit. Nouă dintre persoanele care au luat mobilele aveau intre 30 şi 40 de ani, cinci aveau intre 50 şi 60 de ani, unul avea 20 de ani şi altul 14 ani. In tabelul "cinstei", realizat de Reader's Digest, Bucureştiul se clasează pe locul 13 din 14, alături de Amsterdam (Olanda). In acelaşi clasament, Budapesta se află pe locul al şaselea, alături de Helsinki (Finlanda), Varşovia (Polonia), Praga (Cehia) sau Zagreb (Croaţia), cu 23 de telefoane returnate. Capitala Franţei, Paris, se află pe poziţia a şaptea, cu 21 de telefoane inapoiate din 30, iar Milano (Italia), pe a opta, cu 20.

Capitala Romăniei este urmată doar de Hong Kong (Hong Kong) şi Kuala Lumpur (Malaezia), unde doar 13 din cele 30 de telefoane "pierdute" au fost recuperate. "Descoperirile noastre ne-au surprins şi ne-au intrigat", a declarat Conrad Kiechel, vicepreşedintele ediţiei internaţionale Reader’s Digest. "In toate oraşele unde am realizat testul, cel puţin jumătate dintre telefoane au fost returnate. In pofida tentaţiei de a păstra telefonul, care i-a incercat pe mulţi, şi a faptului că testul implica şi un efort de a returna aparatul, rata medie de retururi s-a situat in jurul cifrei remarcabile de 68 la sută, ceea ce inseamnă circa două treimi din cele 30 de telefoane "pierdute" in fiecare oraş". Reader’s Digest este citită de aproape 80 de milioane de persoane din peste 60 de ţări. Revista, publicată in 50 de ediţii locale şi 21 de limbi şi administrată, in general, de echipe locale de redacţie, face parte din The Reader’s Digest Association, Inc., editură internaţională şi distribuitor de cărţi, reviste, inregistrări muzicale, inregistrări video şi site-uri de Internet. Sediul central al publicaţiei se află la Pleasantville, New York.

×
Subiecte în articol: magazin telefoane digest