x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun SUA / Un amiral va conduce serviciile secrete

SUA / Un amiral va conduce serviciile secrete

de Ovidiu Ciutescu    |    22 Dec 2008   •   00:00
SUA / Un amiral va conduce serviciile secrete

Viitorul preşedinte american Barack Obama l-a ales pe amiralul în rezervă Dennis Blair în fruntea Agenţiei Naţionale de Informaţii, relatează France Presse.



Surse neprecizate din echipa de tranziţie au confirmat alegerea lui Obama pentru Los Angeles Times. Cotidianul a precizat sâmbătă că Obama nu s-a hotărât încă asupra numelui celui care va conduce Agenţia Centrală de Informaţii (CIA), iar, conform Washington Post, Blair ar urma să aibă un cuvânt de spus în această alegere.

Barack Obama, care va prelua la 20 ianuarie ştafeta prezidenţială de la George W. Bush, şi-a definitivat vineri componenţa viitorului său guvern, iar poziţiile de director al Agenţiei Naţionale de Informaţii şi de şef al Agenţiei Centrale de Informaţii sunt ultimele funcţii majore nerepartizate încă, scrie AFP, citat de Agerpres. În calitate de cel mai înalt consilier pe probleme de informaţii al preşedintelui şi al Consiliului pentru Securitatea Naţională, Denis Blair ar urma să supervizeze activitatea a 16 agenţii diferite.

Alegerea lui Blair ar putea reaprinde tensiuni latente între oficiali civili şi militari din cadrul serviciilor de informaţii, potrivit Wall Street Journal. “Este o alegere controversată în rândul comunităţii de informaţii”, a precizat un fost înalt oficial din cadrul acestor servicii, vorbind la adăpostul anonimatului. Dacă acest scenariu se va concretiza, Dennis Blair îi va succede lui Mike McConnell, care a preluat şefia Agenţiei Naţionale de Informaţii în februarie 2007. McConnell a fost cea de-a doua persoană care a ocupat această funcţie, creată după atentatele din 11 septembrie 2001.

×
Subiecte în articol: informaţii lumea