x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Sub asediu in Romania, pe metereze la New York

Sub asediu in Romania, pe metereze la New York

de Pompiliu Kostas Radulescu    |    17 Aug 2007   •   00:00
Sub asediu in Romania, pe metereze la New York
Sursa foto: Stefan Peca/

Batalia Teatrului Luni de la Green Hours cu publicul american s-a dat Bleecker Street 45. Asaltul final, Operatiunea "The Sunshine Play", a luat startul ieri seara.


Batalia Teatrului Luni de la Green Hours cu publicul american s-a dat Bleecker Street 45. Asaltul final, Operatiunea "The Sunshine Play", a luat startul ieri seara.

Â

Jurnal de front. The International New York City Fringe Festival (FringeNYC), cel mai mare festival al artelor spectacolului din SUA ce a debutat vinerea trecuta, a adunat intr-o confruntare artistica 188 de companii teatrale din SUA si intreaga lume.
Teatrul Luni de la Green Hours, selectionat cu 2 piese semnate Stefan Peca si regizate de Ana Margineanu si-a inceput "run"-ul de 10 reprezentatii - cite 5 cu fiecare dintre cele doua spectacole cu care este prezent in festival - simbata seara, pe 11 august, cu spectacolul "Bucharest Calling".

"Opening"-ul celuilalt spectacol "The Sunshine Play", din seria de 5, a avut loc chiar ieri seara. Deci seria emotiilor, constructive, desigur (!), ca doar avem de-a face cu actori, nu s-au incheiat inca. Si de ce n-ar fi bine ca-i asa? Ambele spectacole, jucate in cunoscuta locatie din Downtown-Manhattan, Theatres at 45 Bleecker Street, i-au adus laolalta in afara dramaturgului Stefan Peca si a regizorului spectacolelor, Ana Margineanu, pe actorii Daniel Popa, Isabela Neamtu, Cosmin Selesi, Katia Pascariu si Laurentiu Banescu. Dar si pe managerul Voicu Radescu - creatorul de teatru, cum ar spune Marcel Iures de un pic mai incolo, dar pe aceeasi Cale a Victoriei.

Batalii castigate. Trupa Teatrului Luni este singura reprezentanta din Europa de Est, in aceasta confruntare artistica ce, pentru aproape trei saptamani, aduna aproape intreaga suflare artistica a "noului val" american. Promovarea in festival a celor doua spectacole romanesti beneficiaza de cartea de vizita data de London Fringe Report Award (Best Play - Relationship Drama) pentru "The Sunshine Play" si respectiv de recomandarea oficiala in FringeNYC, a celebrului teatru Off-OffPS. 122, pentru "Bucharest Calling".

Deplasarea Teatrului Luni la FringeNYC a fost posibila datorita suportului financiar (42.000 lei - deci se mai dau bani pentru cultura!) obtinut prin programul "Cantemir" (sectiunea Culture to Go), a sprijinului Institutului Cultural Roman din New York si al UNITER.
O alta garantie a deschiderii internationale fundamentata pe adevarata masura a valorii este si faptul ca Teatrul Luni se bucura in New York Fringe Festival de sprijinul logistic si de consultanta oferite de "Thalatta! Theatre International", condus de regizorul Doug Howe.

Deci, fi patriot şi ia-ţi bilet de avion că ai ocazia să auzi cu urechile tale minute intregi de aplauze dăruite unor artişi romăni!

×
Subiecte în articol: magazin