x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Sufletul in folclor

Sufletul in folclor

04 Aug 2006   •   00:00
Sufletul in folclor
PUNCTUL PE G
Viermele si Betty cea urata, in atentia publicului

Norvegienii sunt intelepti, daca e sa ne luam dupa adancimea poeziilor folclorice, cum ar fi, de pilda, una pe care ne punea d-na invatatoare s-o recitam demuuult, dar pe care n-ar fi rau s-o aducem in atentie, de vreme ce contine niscai maxime valide. Cum ar fi:

INVATA DE LA APE SA AI STATORNIC DRUM. Deci, fetelor, in traducere libera asta inseamna sa nu umbli cu trei deodata. Mai cu seama, in aceeasi noapte! Invata de la flacari ca totu-i numai scrum: adica masinile se pot oricand turti, bijuteriile se pot topi, iar iubirea se poate duce la un moment dat pe apa sambetei (si, daca ne gandim la maxima anterioara, nici ca se mai intoarce...). Deci nu va agatati cu dintii de nimic (mai ales de chestiuni din materie organica). Invata de la umbra sa treci si sa veghezi: fa-i sotului vizite inopinate la serviciu. Se va enerva doar daca exagerezi sau daca-l prinzi! Invata de la soare cum trebuie s-apui: daca l-ai prins, sa-ti intre bine-n cap ca e cazul sa-ti iei valea. Invata de la vantul ce-adie pe poteci cum trebuie prin lume de linistit sa treci: nu mai alergati ca nebunii pe sosele, ca viata, uite, ce frumoasa e! Invata de la toate ca toate-ti sunt surori: uita-te si tu-n jur si vezi cum se-mbraca aia, cum se fardeaza ailalta - daca vrei sa fii pe trend. Invata de la vierme ca nimeni nu-i uitat: nu dispera, si Betty cea urata si-a gasit perechea. Invata de la nufar sa fii mereu curat: nu va speriati de apa si sapun, nu musca, doar uda si aluneca. Invata de la flacari ce-avem de ars in noi: de exemplu, scrisorile de amor, cand o relatie s-a terminat, se pun pe foc, ca daca nu, te-mbolnavesti de nervi si de ficat! Invata de la stele ca-n cer sunt multe osti - pe principiul: are balta peste. Invata de la greier cand singur esti sa canti: evita Vama Veche cu glontu’-n cap, ca s-ar putea ca asa "cum treci frumos prin viata, frumos poti si sa mori". Invata de la soare ca vremea sa-ti cunosti: amendament la cautatul sotului la serviciu si/sau aviz pentru domnii si doamnele purii care cauta companie frageda. Invata de la luna sa nu te inspaimanti: te cred si eu, ei ii convine, ca e noapte, dar daca-l vezi ziua, s-ar putea s-o iei la goana... Invata de la vulturi cand umerii ti-s grei si du-te la furnica si vezi povara ei: zice sa "vezi", nu s-o ajuti. Invata de la floare sa fii gingas ca ea, invata de la miel sa ai blandetea sa: pe-astea nu le-as recomanda - florile ajung in glastra si mieii-n cuptor.

Cam asta. Bine de avut in vedere!

ANUSKA

Efectul de vid

Felicitari si casa de piatra! Cum pentru cine, draga? Pentru Moni, prietena noastra. Nu, n-am mers impreuna la liceu, ca ea e ocupata. Si gravida, si cu teze de sfarsit de an, si cu organizare de nunta... zau, nu stiu cum face fata. Dar, desigur, biata si saraca spiritual de mine, nu-si imagineaza cum e sa ai langa tine un ditai barbatu’ cu care sa imparti toate grijile, necazurile si bucuriile. Pai da, ce credeti, ca ei n-au necazuri? Putin lucru sa fi fost "problema" aia cu pontonu’, ca cica e cu scanduri de lemn si daca nu casti bine ochii sa vezi pe unde calci (si n-ai cum s-o faci, ca artificiile din planul organizatoric o sa suceasca-n sus gatul tuturor) iti intra bunatate de toc in cascaturile-alea?! Iri e foarte atent la detalii si a sesizat bine ce erau gata, gata sa pateasca invitatele de onoare... Sau, de pilda, ce-o fi simtit Moni in noaptea nuntii, cand avea la dispozitie rochia de miresica si-nca alte trei? Pe care s-o-mbraci mai de graba?! Ptiu, declarat n-as putea suporta o asemenea presiune intracraniana. Cine stie, ma loveste naibii efectul de "vid"... Oricat, mie mi-a placut la nunta lor si le multu-mesc nasilor de la postul ala tv ca mi-au dat voie sa vin, chiar daca nu pe viu, dar oricum, am putut si io sa sparg in fata televizorului niste seminte cu iz de nunta nobila. Dar, ca sa revin si sa subliniez inca o data cat de mult m-a miscat emotional relatia lor de basm, trebuie sa ma-ntorc la o emisiune gazduita de "nasii mediatici" ai cuplului, unde o moderatoare (foooarte inspirata) o intreaba congestionata toata pe Monica daca a invatat ceva "de aici". "Da-ul" divei a sfichiuit aerul ca un fulger: "Am invatat sa iubesc", pe un ton care sugera ca adresantul e cel putin tembel daca nu si-a dat inca seama. Cum nu doresc sa comentez situatia (nu stiu ce IQ are gazda si nici daca Moni a vrut sa-i aplice o palma morala), ma rezum la a-mi exprima propria concluzie: se pare deci ca eu n-am invatat inca sa iubesc. Pentru ca am terminat liceul, pentru ca la 18 ani foloseam anticonceptionale, locuiam cu mama, intr-un bloc, nu ma mozoleam in public cu iubitul meu si nici nu eram cu doua capete si doua funduri mai mare ca el!
×
Subiecte în articol: invata