x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Taxa auto/Parlamentarii europeni îşi vor expune primele opinii azi la Braşov

Taxa auto/Parlamentarii europeni îşi vor expune primele opinii azi la Braşov

de Nicoleta Craciun    |    27 Iun 2008   •   00:00

13: 00 Parlamentarii europeni vor susţine la Braşov o conferinţă de presă, în cadrul căreia sunt aşteptate precizări despre petiţiile cetăţenilor români referitoare la taxa de primă înmatriculare

Parlamentarii europeni vor susţine, vineri, la Braşov, o conferinţă de presă, în cadrul căreia sunt aşteptate precizări despre petiţiile cetăţenilor români referitoare la taxa de primă înmatriculare. De altfel, petiţia împotriva taxei auto, înregistrată anul acesta din partea României, este cea mai amplă petiţie înregistrată, până acum, din partea unei singure ţări.

Prim-vicepreşedintele Comisiei pentru Petiţii a Parlamentului European, Michael Cashman, susţine că procedura de încălcare de către România a legislaţiei comunitare în privinţa taxei auto nu a fost oprită de către Comisia Europeană, ci doar suspendată temporar.

Parlamentarul European a mai spus că oficialii de la Bruxelles vor analiza noile evoluţii legislative româneşti pe tema taxei auto - atât noua variantă propusă de Guvern prin Ordonanţă de Urgenţă, cât şi iniţiativa parlamentară de returnare integrală a banilor luaţi cu titlul de taxă auto de la începutul lui 2007 şi până în prezent. O decizie finală referitoare la taxa auto va fi luată doar după ce analiza textelor de lege va fi finalizată.

Introducerea taxei de poluare auto a fost decisă de Executiv în luna aprilie. Noua taxă este calculată în funcţie de datele tehnice ale fiecărei maşini, pe baza emisiilor de dioxid de carbon şi de noxe.
Este vorba despre cea de-a treia variantă a taxei, acum numită "de mediu", care va înlocui, de la 1 iulie 2008, taxa de primă înmatriculare aflată în vigoare.

După noua grilă, taxa creşte pentru maşinile noi vândute în România, în timp ce valorile scad la jumătate pentru autovehiculele Euro 1 şi Euro 2 cu motoare de până în 2.000 de centimentri cubi.
Taxa rămâne totuşi mai mare pentru automobilele vechi de import.

În plus, în Ordonanţa de Urgenţă se precizează că statul va restitui diferenţa de bani rezultată din suma plătită potrivit reglementărilor din Codul Fiscal şi noua taxă de poluare auto.

×
Subiecte în articol: magazin auto taxa