x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Teatru live, pe internet

Teatru live, pe internet

de Pompiliu Kostas Radulescu    |    17 Dec 2007   •   00:00
Teatru live, pe internet

In premieră naţională, RadioLynx.ro va transmite live pe internet, spectacolul "Copilul din spatele ochilor", de Nava Semel, luni, 17 decembrie, laora 19:30.

In premieră naţională, RadioLynx.ro va transmite live pe internet, spectacolul "Copilul din spatele ochilor", de Nava Semel, luni, 17 decembrie, laora 19:30.


PLEDOARIE PENTRU VIAŢĂ. Povestea unei mame israeliane care are grija de fiul ei, atins de Sindromul Down, şi pe care incearcă din răsputeri să-l protejeze de greutăţile care-l aşteaptă, este propunerea teatrală pe care Asociaţia Femeilor din Teatru "IF.../ DACĂ…/ Pentru femei.", Centrul de Proiecte Culturale ARCUB al Primăriei Capitalei, Asociaţia "Provita pentru născuţi şi nenăscuţi", Bucureşti şi RadioLynx.ro, o lansează publicului luni 17 decembrie, de la ora 19.30, la Teatrul Nottara din Bucureşti, sala George Constantin.

"Prin bunătate, generozitate, iubire poţi căstiga chiar nemurirea. Mulţumesc tuturor prietenilor care au inţeles că sprijinind un gănd ca acesta, sprijină echilibrul atăt de fragil al vietii", a spus Actrita Gabriela Popescu, cucerită de inţelesul sensibil al acestui demers artistic, prezent cu succes la inceputul acestei luni şi la festivalul UniDrama de la Tărgu Mureş, găzduit de spaţiul atăt de special al Teatrului 74.

Spectacolul Lianei Ceterchi ne ia de mănă intr-o călătorie a vieţii, in sănul unei familii care se luptă cu durerea, cu ignoranţa şi cu temerile, de-a lungul piesei, copilul "handicapat", protejatul, devenind chiar el sursa iubirii din care toti membrii familiei se vor adăpa. In fapt, el este cel care-i invata pe toti ceilalti un nou sens al cuvintelor "bucuria de a trai".

"In scrierile mele mă surprind din nou şi din nou aplecată asupra copiilor", declara autoarei piesei, Nava Semel. "Felul in care ei observă lumea ciudată şi infricoşătoare a celor mari, incercănd să găsească un inţeles sub ameninţările şi sub umbrele ei. Adulţii de asemenea observă sufletul copilului; adeseori ei insă nu realizează singuratatea lui şi sentimentul de a fi diferit".

INŢELESUL SENSIBIL. Cu o istorie de peste 20 de ani şi pusă in scenă pănă in momentul de faţă in 11 ţări, piesa a primit recent in Israel, un premiu in urma celor peste 1000 de reprezentatii ce au avut deja loc. Astfel "The Guardian" relatează despre text: "nu e vorba aici despre nici o politică... Această piesă este un semn care aduce aminte că mamele, indiferent de convingerile lor politice, religioase, naţionale işi iubesc fii. Un mesaj ce merită să fie ascultat. […] Oferă o bună cunoaştere a lumii unui copil, prin mama sa".

Atingerea umană, căutănd disperată căldură şi inţelegere. Acestea sunt teme universale, dar sunt şi lucruri pe care fiecare le-a invăţat cu umilinţă. Căci, de 20 de ani, piesa şi-a găsit drumul spre inimile atător oameni in ţări atăt de diferite. Dar mai multe sunt lucrurile care ne unesc, decăt cele care ne despart. Iar "Copilul din spatele ochilor" o demonstrează cu neasemuită eleganţă şi sensibilitate.

Autoarea, prezentă la premiera bucureşteană, a scris astfel despre montarea romănească a piesei sale: Poate arta schimba realitatea", am fost intrebată la Bucureşti. "Poate cu o mică bătaie de inimă", a fost răspunsul meu. In această producţie minunată am fost norocoasă să aud o mulţime de bătăi de inimă. Sunt in mod special fericită că piesa mea este produsă in Romănia, ţara in care s-au născut şi au crescut părinţii mei>>.

"Copilul din spatele ochilor". O pledoarie pentru viaţă!

×
Subiecte în articol: magazin