x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Tehnologia umana e cea care conteaza

Tehnologia umana e cea care conteaza

de Alex Anghel    |    31 Aug 2005   •   00:00
Tehnologia umana e cea care conteaza

Henrik Otto, Senior Vicepresident Global Design al Grupului Electrolux, ne-a oferit un interviu despre tendintele in designul de produs.

Henrik Otto, fost director al Departamentului de Design pentru masinile Volvo, consultant in designul produselor la Roland Lindhe Design si apoi pentru Rosenblad & Cö, actualmente Senior Vicepresident Global Design al Grupului Electrolux, ne-a oferit un interviu despre tendintele in designul de produs.

Jurnalul National: Ce ne puteti spune despre designul produselor Electrolux? Care este diferenta dintre Electrolux si celelalte companii similare in termeni de design?
Henrik Otto: Toate produsele Electrolux trebuie create din perspectiva consumatorului. Observand si interpretand viata de zi cu zi a consumatorului, putem invata sa cream produse care fac viata mai usoara si mai distractiva.

Putem vorbi despre un stil Electrolux?
Bineinteles, tipic pentru produsele Electrolux este faptul ca sunt bazate mai degraba pe tehnologii umane decat pe tehnologie de dragul tehnologiei. Stilul produselor noastre trebuie sa se inteleaga de la sine, dar fara sa ceara prea multa atentie. Produsele Electrolux exista pentru a fi mereu alaturi de consumator, nu invers.

Experienta


Ce background si ce cunostinte trebuie sa aiba un designer pentru a lucra la o companie ca Electrolux?
In mod normal, pentru ca o persoana sa fie calificata pentru o slujba in cadrul Design Centre la Electrolux, trebuie sa aiba studii corespunzatoare, dar la fel de importanta este si atitudinea persoanei fata de rezolvarea problemelor. In plus, apreciem si un alt fel de experienta: un designer cu slujbe de bucatar sau inginer in trecut poate gasi solutii diferite pentru o problema, fata de o persoana care tocmai si-a terminat studiile.

Cum influenteaza cerintele tehnologice viziunea designerilor referitoare la formele si caracteristicile produsului?
Designerii, inginerii si cercetatorii implicati in desfasurarea procesului de productie trebuie sa conlucreze pe tot parcursul procesului de creare a produsului. Cu toate acestea, este foarte important ca designerul sa conduca procesul; designul nu trebuie sa "sufere" din cauza obstacolelor tehnice.

Culoarea face diferenta


Care sunt ultimele tendinte in termeni de design de pe piata?
Otelul inoxidabil este cel mai la moda pentru electrocasnice de bucatarie mari, de fapt, a devenit chiar un standard in Europa si in SUA. O data cu noua tendinta de a-ti lasa aspiratorul afara din debara, chiar si atunci cand ai musafiri, si produsele pentru ingrijirea podelei au devenit mai sensibile la tendinte. Deci, atunci cand vine vorba despre produse pentru ingrijirea podelei, culoarea are o importanta maxima. Noile aspiratoare se gasesc in culori ca: albastru metalic deschis, verde neon, auriu si rosu cayenne.

Care este criteriul principal care conduce un produs catre succes pe o piata?
Viziunea consumatorului. Pentru a avea succes, designul oricarui produs trebuie sa rezolve o problema a clientului.

Ce parere aveti despre designerii de produs din Romania? Care sunt sansele designerilor care vin din tari mici sa castige notorietate pe plan international?
Printre designeri de produs din Romania as putea mentiona numele lui Alexandru Ghildus. O data ce lumea si forta de munca devin din ce in ce mai globale, nu mai conteaza tara de unde vii, ci ceea ce stii si cum esti ca si persoana. Parerea mea este ca in viitor designul va deveni o profesie internationala, in care designerii vor cauta peste Atlantic si Pacific oportunitati pentru slujbe mai bune.

CV
Henrik Otto s-a nascut in 1964 la Gothenburg, Suedia. Inainte de a lucra la Electrolux, in perioada 1994-2004, Otto a fost directorul Departamentului de Design pentru masinile Volvo. Inainte de a se alatura echipei de la Volvo, Otto a fost consultant in designul produselor, mai intai la Roland Lindh... Design, in perioada 1990-1992, si apoi pentru Rosenblad & Cö, intre 1992 si 1994. Otto a absolvit in 1990 Colegiul de Arta si Design de la Universitatea din Gothenburg, obtinand un certificat MFA in designul produselor. Incepand cu sfarsitul anului 2004, Henrik Otto devine Senior Vicepresident Global Design din cadrul Grupului Electrolux, care are sediul in Stockholm, Suedia. In timpul sau liber, Otto practica diverse sporturi, in mod regulat. Printre sporturile sale preferate se numara ciclismul montan, yoga si golful.
×