x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Telefonia mobilă prinsă în lupta dintre Yahoo!, Google şi Microsoft

Telefonia mobilă prinsă în lupta dintre Yahoo!, Google şi Microsoft

de Ovidiu Ciutescu    |    03 Apr 2008   •   00:00
Telefonia mobilă prinsă în lupta dintre Yahoo!, Google şi Microsoft
Yahoo! şi Microsoft au anunţat săptămâna aceasta o serie de îmbunătăţiri a aplicaţiilor destinate telefonelor mobile, printre care comenzile vocale, în cursa împotriva Google de a atrage trei miliarde de utilizatori, câştigând premiul cel mare: publicitate şi telefonie mobilă, informează AFP.

IA OFERTA...!Vicepreşedintele Yahoo!, Marco Boerries, a anunţat marţi în cadrul congresului Federaţiei profesionale de telefonie mobilă (CTIA) de la Las Vegas că aplicaţiile de căutare pentru telefoanele mobile One Search vor putea fi accesate prin comandă vocală. Comenzile vocale sunt realizate de firma Vlingo, care a anunţat o strângere de fonduri de 20 milioane dolari, Yahoo! fiind primul contribuabil. Yahoo!, care se concentrează pe telefoanele mobile pentru a concura cu Google în acest nou segment, a scos pe piaţă modelul One Search în 2007, dotat cu toate aplicaţiile sale, printre care site-ul de photo sharing Flickr şi Yahoo Mail. Compania Yahoo! a anunţat de curând un serviciu de mesagerie instant şi socializare mobilă, încă nelansat. Microsoft a prezentat în cadrul congresului CTIA noile servicii de geolocalizare ataşate motorului său de căutare pentru telefoanele mobile, Live Search Mobile, ce dispun de asemenea de comenzi vocale. Pe telefoanele echipate cu sistemul Windows Mobile va fi posibilă localizarea contactelor pe hărţi, ce vor putea fi downloadate, existând posibilitatea de a obţine datele meteo locale. Microsoft a prezentat o nouă versiune a sistemului de operare al telefoanelor mobile, Windows Mobile, estimând că-şi va dubla vânzările în acest an, la 20 milioane licenţe.

ORIZONTURI NOI. Microsoft concurează cu modelul BlackBerry produs de compania Research in Motion, ce rulează pe propriul sistem de operare, cu iPhone al celor de la Apple, ce deţine de asemenea un sistem propriu de operare şi cu viitorul sistem de operare produs de Google, Android. Noile funcţii ale Windows Mobile se aseamănă cu cele ale iPhone, dispunând de o interfaţă mai practică şi de posibilitatea de zoom pe paginile de internet. Google estimează că telefoanele mobile ce vor funcţiona pe sistemul Android vor apărea în al doilea semestru al anului 2008. Google oferă deja multiple aplicaţii pentru telefoanele mobile, cu versiuni adaptate ale motorului său de căutare, precum şi servicii ca Gmail, Google Maps şi YouTube. Cele trei companii operează pe piaţa emergentă a publicităţii pe telefoanele mobile, care, potrivit firmei Gartner ar trebui să se dubleze în 2008 la 2,7 miliarde dolari, faţă de un miliard în 2007, în trei ani aşteptându-se să ajungă la 12,8 miliarde dolari. La ora actuală, doar 10% din totalul telefoanelor mobile la nivel global sunt de tipul "smartphone", însă acest procent va urca la 30% în trei ani, potrivit IDC. Veniturile obţinute din consultarea aplicaţiilor pe telefoanele mobile (e-mail, internet, SMS, trimitere de forografii) au crescut cu 53% anul trecut pentru operatorii din Statele Unite, potrivit unui sondaj publicat de CTIA, la 23 miliarde dolari, faţă de 15,2 miliarde dolari în 2006.

×
Subiecte în articol: magazin google mobile yahoo telefoanele