x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Telescopul Hubble redevine operaţional

Telescopul Hubble redevine operaţional

de Ovidiu Ciutescu    |    31 Oct 2008   •   00:00
Telescopul Hubble redevine operaţional

Hubble a redevenit operaţional după ce s-a confruntat cu o serie de probleme tehnice, informează Mediafax.  Cu toate acestea, pregătirea echipamentelor de rezervă, care menţin buna funcţionare a telescopului, va forţa NASA să amâne următoarea misiune până în februarie.



Agenţia spaţială americană a dat publicităţii o imagine realizată cu o cameră amplasată pe Hubble, care prezintă o pereche de galaxii-pereche, situate în constelaţia Cetus, la peste 400 milioane ani lumină de Terra. A fost prima fotografie realizată de Hubble după ce o problemă cauzată de o defecţiune a computerului de bord a produs oprirea generală a telescopului, în luna septembrie. În timp ce specialiştii NASA încercau să comute comenzile telescopului spaţial pe un sistem informatic de rezervă, o altă problemă survenită la un alt computer a condus la o nouă oprire completă a telescopului.
Inginerii NASA au reuşit în cele din urmă să rezolve problemele în decursul acestei săptămâni şi au orientat telescopul Hubble în direcţia celor două galaxii-pereche, denumite Arp 147, care se întrepătrund gravitaţional una cu cealaltă, la multă vreme după ce a avut loc o ciocnire suspectă între acestea.

Probleme telescopului Hubble au obligat NASA să amâne lansarea din luna octombrie a navetei Atlantis şi a celor şapte astronauţi ai săi, care aveau misiunea de a actualiza echipamentele de pe Hubble. Misiunea a fost reprogramată pentru luna februarie, dar NASA a declarat joi că se teme că nu va putea respecta nici acest termen. Datorită faptului că orbita telescopului Hubble se află în afara atmosferei terestre, camerele acestuia pot să obţină fotografii de o acurateţe impresionantă. La un moment dat, NASA intenţionase să abandoneze telescopul în spaţiu, din cauza numeroaselor probleme tehnice, dar Hubble este extrem de popular în rândul oamenilor de ştiinţă. Agenţia spaţială americană a renunţat la această idee în urma unor proteste publice foarte puternice. În 2013, telescopul James Webb urmează înlocuiască telescopul Hubble.

×
Subiecte în articol: lumea hubble