x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Terra intra in era glaciara

Terra intra in era glaciara

de Radu Popa    |    03 Mar 2006   •   00:00
Terra intra in era glaciara
STIINTA
Oare Pamantul va ingheta peste 50 de ani?

"Spre jumatatea secolului al XXI-lea, Pamantul va fi amenintat nu de o incalzire globala, asa cum considera ansamblul lumii stiintifice, ci de o racire globala", scrie site-ul cotidianului rusesc online Gazeta.ru, citandu-l pe Habibulo Abdusamatov, un colaborator al Observatorului de Astronomie din Pulkovo.

STUDIU. Afirmatiile cercetatorului rus - singular, dupa cum apreciaza editia de marti a saptamanalului francez Courrier International - au la baza un studiu al variatiilor ciclice ale activitatii solare pe termen lung. Astfel, "in cursul secolului XX, radiatia Soarelui a crescut putin cate putin, la fel ca si cantitatea de energie emisa - care atinge astazi nivelul sau maxim", noteaza cotidianul electronic rusesc. Ar urma sa asistam, asadar, la o scadere considerabila a activitatii solare, ce ar incepe in anii 2012-2013 si ar continua pana in 2035-2045. "Astfel, cu o intarziere de 15-20 de ani, va incepe o racire severa a climei".

Potrivit Gazeta.ru, observatiile scaderii activitatii solare efectuate de Abdusamatov sunt confirmate de colegii americani ai Grupului de Fizica Soarelui, din cadrul Institutului de Tehnologie din New Jersey, Statele Unite ale Americii. Deocamdata, potrivit unui mare numar de meteorologi si climatologi, incalzirea climatica mondiala continua si ar urma sa se accentueze.

Schimbari climaterice


Chestiunea schimbarilor climatice planetare opune, insa, doua puncte de vedere stiintifice - cel al incalzirii si cel al racirii. De fapt, "cele doua parti se acuza reciproc de apararea pozitiilor partizane" legate de interese financiare. Gazeta.ru citeaza si alte ipoteze privind racirea climei, insa la scara Europei. Aceasta s-ar produce ca urmare a pierderii fortei Curentului Golfului, asa-numitul Gulf Stream, curentul oceanic care tempereaza clima Europei occidentale, se mai explica in articol.

INFO

Pastile antisomn


Cercetatori din Marea Britanie lucreaza la un nou tip de pastile, cu ajutorul carora oamenii vor putea sta treji mai multe zile la rand, fara a se simti obositi. Astfel, cei care vor folosi aceste pilule nu vor mai avea nevoie decat de maximum doua ore de somn pe noapte. Ele vor facilita un somn mai adanc si mai odihnitor decat cel obisnuit si ii vor putea ajuta pe oameni sa traiasca fara a inchide ochii mai multe zile la rand.

Munca multa, productivitate...


Majoritatea angajatilor americani declara ca se simt zoriti la locul de munca si ca muncesc din greu pentru a-si indeplini toate indatoririle. Totusi, conform unui nou studiu, ei produc mai putin decat in urma cu un deceniu. Potrivit studiului - realizat de Day-Timers Inc. - in anul 2005, angajatii americani au completat, in medie, aproximativ doua treimi din obligatiile de serviciu intr-o zi obisnuita de lucru, comparativ cu cele trei patrimi inregistrate in urma unui studiu din 1994. Principala cauza a acestei scaderi in productivitate nu o reprezinta lipsa de elan a angajatilor, ci tehnologia moderna care ar fi trebuit sa faca lucrurile mai facile si mai rapide.

Bautura care te trezeste din betie


Bautura-minune, capabila sa anihileze in cel mai scurt timp efectul alcoolului ajuns in organism, a fost creata de o companie franceza si a intrat deja in comert. Noua solutie, denumita "Security fill better", actioneaza direct asupra ficatului. Drept rezultat, alcoolul este eliminat din organism de 3-6 ori mai repede decat de obicei.
×